Zaskrbljujoči odgovori

Slovenci na oddihu: Polovica bo poleti ostala kar doma

P.K.
11. 7. 2022, 10.05
Posodobljeno: 11. 7. 2022, 10.32
Deli članek:

Na naši spletni strani smo preverjali, kako boste preživeli letošnje poletje. Bo za vas delovno, ali si boste vzeli tudi kaj prosto in ta čas izkoristili za hribe, toplice, morda morje? Nemara nameravate biti kar doma?

Profimedia
V prvih treh mesecih letošnjega leta so prebivalci Slovenije opravili okoli 976.000 potovanj.

Od naštetih možnosti ste se najpogosteje izrekli; tako vas je odgovorilo največ, kar 49 odstotkov anketirancev, da boste ostali doma, 36 odstotkov pa se vas bo odpravilo na morje. Štiri odstotke vprašanih vas je dejalo, da boste uživali v hribih, enako število vas je povedalo, da boste letovali v toplicah in na različnih turističnih destinacijah. Tri odstotke vprašanih pa vas je v anketi odgovorilo, da poleti najraje delate in sploh ne jemljete dopusta.

Koliko sicer sploh potujemo Slovenci?

Po podatkih Statističnega urada RS (SURS) se je lani vsaj enega zasebnega potovanja udeležilo okoli 534.000 prebivalcev Slovenije, starih 15 ali več let. Vseh zasebnih potovanj, ki so jih opravili v letu 2021, je bilo sicer okoli 4,9 milijona. Je pa bila večina zasebnih potovanj opravljenih v Sloveniji in sicer kar 61 odstotkov.

Če pa so se odpravili izven države, pa so se po podatkih SURS Slovenci najpogosteje odpravili na Hrvaško, kar predstavlja 26 odstotkov vseh zasebnih potovanj v tujino. Od tega je bilo 63 odstotkov vseh zasebnih potovanj krajših (od 1 do 3 prenočitve), preostalih 37 odstotkov zasebnih potovanj pa je bilo daljših s 4 ali več prenočitvami.

Dreamstime
Tri odstotke vas je odgovorilo, da poleti najraje delate in ne jemljete dopusta.

Lansko poletje

V času poletnih počitnic julija in avgusta 2021 je bilo opravljenih okoli 1,9 milijona ali skoraj 40 odstotkov vseh zasebnih potovanj. Medtem, ko so bila krajša zasebna potovanja preko leta razporejena bolj enakomerno, pa je bila v juliju in avgustu opravljena več kot polovica (54 odstotkov) vseh daljših zasebnih potovanj, izvemo iz SURS.

Kot turisti smo v 2021 povprečno zapravili okoli 75 EUR na dan. Zanimivo pri tem je, da smo imeli višje izdatke na potovanjih v Sloveniji (86 EUR) kot pa v tujini (65 EUR). »Povprečno največ denarja na dan je porabil turist, ki je bival v hotelu ali podobnem objektu (134 EUR na dan), najmanj pa turist, ki je bival pri sorodnikih ali prijateljih (49 EUR na dan),« je razvidno na spletnih straneh SURS.

Kako je pa letos?

Znani so tudi podatki za prvo četrtletje tega leta. »V mesecih januarju, februarju in marcu 2022 so prebivalci Slovenije, stari 15 let ali več opravili okoli 976.000 vseh potovanj. Vsaj enega zasebnega potovanja se je udeležilo okoli 377.000 (22 odstotkov) prebivalcev Slovenije, starih 15 let ali več, kar je bilo za 14 odstotnih točk več kot v istem obdobju leta 2021 in za 7 odstotnih točk več kot v letu 2020. Vseh zasebnih potovanj, ki so jih prebivalci Slovenije opravili v tem obdobju, je bilo okoli 866.000. 68 odstotkov teh potovanj je bilo opravljenih znotraj Slovenije, 32 odstokov pa v tujini,« šeporoča Statistični urad. Slovenci so na vseh potovanjih v izbranem obdobju ustvarili okoli 3.113.000 vseh prenočitev. So pa za izdatke v prvih treh mesecih tega leta namenili v povprečju 87 EUR na osebo na dan. Tisti, ki so potovali zasebno po Sloveniji, so porabili okoli 82 EUR na osebo na dan, tisti, ki pa so potovali zasebno po tujini, pa 94 EUR na osebo na dan.