Predsednik napovedal odstop

Šrilanški protestniki so množično zasedli predsednikovo rezidenco

A.R./STA
11. 7. 2022, 11.37
Posodobljeno: 11. 7. 2022, 11.43
Deli članek:

Predsednik Šrilanke Gotabaya Rajapaksa, ki je med sobotnimi množičnimi protesti napovedal, da bo v sredo odstopil, je danes svojo odločitev tudi potrdil. Protesti so se konec minulega tedna končali z napadom na njegovo uradno rezidenco. Svoj odstop je isti dan napovedal tudi premier Ranil Wickremesinghe, ki pa odločitve še ni uradno potrdil. Wickremesinghe je sicer na tem položaju pred komaj dvema mesecema nasledil brata Rajapaksa.

Profimedia
Gotabaya Rajapaksa je potrdil odstop z mesta predsednika, ki ga protestniki zahtevajo že več mesecev.

Predsednik Gotabaya Rajapaksa je uradno obvestil premierja Ranila Wickremesingheja, da bo odstopil, kot je bilo predhodno napovedano,“ je danes sporočilo tiskovno predstavništvo predsednika vlade, pri čemer ni navedlo več podrobnosti. Rajapaksa je svojo odločitev o odstopu pred tem sporočil predsedniku šrilanškega parlamenta Mahindi Yapi Abeywardeni.

Posnetki demonstracij, objavljeni na družbenih omrežjih in v medijih, prikazujejo več sto protestnikov, ki skačejo v bazen in pozirajo fotografom v spalnicah ter pisarnah predsednikove rezidence. Ob tem so že v nedeljo napovedali, da se od tam ne bodo umaknili, dokler Rajapaksa dejansko ne zapusti položaja. Predsednik je pred vdorom protestnikov sicer uspel pobegniti s čolnom.

Mučni poskusi oblikovanja nove vlade

Opozicijske stranke se medtem trudijo doseči soglasje za nujno oblikovanje nove vlade, ki bi se spopadla z nastalimi razmerami. Država se trenutno z Mednarodnim denarnim skladom (IMF) pogaja glede finančne pomoči, s katero bi ponovno vzpostavila fiskalno stabilnost.

V nedeljo so se sicer nekateri poslanci šrilanškega parlamenta med drugim dogovorili o oblikovanju vlade narodne enotnosti, vendar še niso dosegli soglasja o tem, kdo naj bi jo vodil, je povedal politični analitik Aruna Kulatunga.

Obsežne protivladne proteste na Šrilanki, v katerih bilo poškodovanih več kot sto ljudi, je sprožila najhujša gospodarska kriza v otoški državi po osamosvojitvi od britanskega imperija leta 1948.

Šrilanka namreč že več mesecev trpi zaradi hudega pomanjkanja hrane, goriva in zdravil, ki sta ga med drugim povzročila velik zunanji dolg in pomanjkanje tujih valut, pa tudi vpliv pandemije covida-19 na turizem, enega glavnih virov dohodka države. Ob tem so že tako pičle državne rezerve povsem izčrpane.

Profimedia
Posnetki demonstracij prikazujejo tudi več sto protestnikov, ki skačejo v bazen.