Alarm

Odkrili primera okužbe z zloveščim virusom Marburg, za katerega ni niti cepiva niti zdravila

S.R.
8. 7. 2022, 09.14
Posodobljeno: 8. 7. 2022, 09.56
Deli članek:

Pri Svetovni zdravstveni organizaciji (SZO) so včeraj postregli z zaskrbljujočo vestjo, da v Gani obravnavajo dva primera domnevne okužbe s smrtonosnim virusom Marburg. Domnevo morajo zdaj potrditi še na Pasteurjevem institutu v Senegalu.

Profimedia
Gostitelji virusa Marburg so netopirji vrste Rousettus aegyptiacus.

To bi bila v tej afriški državi prva primera te zelo nalezljive virusne hemoragične mrzlice, ki spada v isto družino bolezni kot bolj znana ebola. Na območju Zahodne Afrike so okužbo z virusom Marburg septembra lani zabeležili še v Gvineji, sicer pa so se v preteklosti posamezni izbruhi pojavljali v Angoli, Demokratični republiki Kongo, Keniji, Južni Afriki in Ugandi.

Gostitelji virusa Marburg, ki spada v družino filovirusov, so leteče lisice, netopirji vrste Rousettus aegyptiacus, s pomočjo katerih se virus prenese na ljudi. Med ljudmi se nato širi s tesnim stikom z okuženo osebo ali preko okužene krvi ter drugih telesnih tekočin in izločkov. Bolezen nastopi hitro, prvi simptomi pa vključujejo povišano telesno temperaturo, hud glavobol in na splošno slabo počutje. Po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) temu običajno sledijo »slabost, bruhanje, driska in bolečine v trebuhu. Bolniki s hudo obliko bolezni imajo podkožne krvavitve in krvavitve iz telesnih odprtin (krvavitve iz nosu, dlesni, krvavo blato, krvav urin, bruhanje krvave vsebine) ali krvavitve v notranje organe. Hudo bolni lahko kažejo znake šoka, odpovedi ledvic, jeter ter motenj delovanja živčnega sistema.« Virus se ponaša z zelo visoko smrtnostjo, ki je sicer odvisna od vrste seva in zdravniške oskrbe. V preteklih izbruhih je bila smrtnost od 24- do 88-odstotna. Za virus Marburg ne obstaja niti cepivo niti zdravilo, edino orožje proti okužbi tako ostaja podporno zdravljenje in lajšanje simptomov.

SZO je v Gano poslala svoje strokovnjake

Zadnja primera iz ganske regije Ashanti, ki sta se oba končala s smrtjo, morajo v skladu z ustaljenim protokolom uradno potrditi še na Pasteurjevem institutu v Senegalu, a so prve preiskave vzorcev, ki so jih izvedli na raziskovalnem inštitutu Noguchi v Akri, pokazale, da gre najverjetneje za okužbo z virusom Marburg. Čeprav sta bila oba bolnika iz iste regije, primera nista povezana, so še navedli pri SZO. Oba sta kazala enake simptome, ki so vključevali drisko, povišano telesno temperaturo, slabost in bruhanje. Umrla sta v bolnišnici.

Ganske oblasti so že začele s pripravami na morebiten večji izbruh bolezni, oba primera pa še preiskujejo. »Z oblastmi tesno sodelujemo pri krepitvi sistema odkrivanja, sledenju stikom in se pripravljamo na nadzor širjenja virusa,« je pojasnil predstavnik SZO v Gani Francis Kasolo. Pri SZO so sicer v Gano na pomoč že poslali svoje strokovnjake.