delno zoglenelo truplo

Skrivnostni umor mladega Francoza, čigar truplo so našli v gozdu blizu Reke, je razrešen

R.T.
8. 7. 2022, 07.44
Posodobljeno: 8. 7. 2022, 07.50
Deli članek:

Smrt naj bi le zaigral, da bi si napolnili žepe, na koncu pa je moral umreti.

Facebook
Eliot Charlet

Primer umora 24-letnega Francoza Eliota Charleta, čigar delno zoglenelo truplo so marca 2020 našli v gozdu na območju Gornjega Jelenja, je, kot kaže, rešen.

Francoski preiskovalci so v zvezi z umorom pridržali osem ljudi, sedem moških in eno žensko, starih od 23 do 50 let. Zoper šest so vložili obtožnico, pet jih je v priporu.

Izvedenci sodne medicine Zavoda za sodno medicino reške Medicinske fakultete so ugotovili, da je mladenič bil zadavljen. Kaže torej, da so ga na neznanem kraju umorili, nato pa ga je nekdo spravil v gozd, kjer je njegovo truplo polil z bencinom in zažgal.

Vendar pa to ni popolnoma zgorelo, le delno zoglenelo.

Od šestih obtožencev se eden brani s prostosti, so pa vsi osumljeni, da bo bili vpleteni v Francozovo smrt.

Prevara z zavarovanjem

Francoz, nekdanji plavalec, se je v tujino odpravil, da bi si našel službo v gostinstvu. V Zagreb je z letalom prispel 25. februarja 2020. Po tistem je izginil, njegovo truplo pa so našli 20. marca istega leta.

Po pisanju francoskih medijev je do umora prišlo v povezavi z goljufijo z življenjskih zavarovanjem. Med šesterico obtoženih je namreč tudi 45-letni Erwan G., francoski policiji dobro znan po goljufijah.

Ta je Francoza pred leti spoznal na nekem skupnem potovanju. Ugotovitve preiskovalcev kažejo, da je umorjeni med letoma 2018 in 2020 sklenil tri pogodbe življenjskega zavarovanja v skupni vrednosti 1,2 milijona evrov, upravičenec pa je bil Erwan, ki je bil leta 2012 obsojen zaradi milijonske goljufije.

Po dosedanjih ugotovitvah preiskave je Erwan Francoza prepričal, da je življenjsko zavarovanje v višini 1,2 milijona evrov sklenil v njegovo korist. Nakana naj bi bila sledeča: Charlet bi zaigral, da je na Hrvaškem umrl v nesreči, zavarovalnica pa bi dobila lažni mrliški list. Denar bi nato delil z Erwanom, sam pa zaživel pod novo identiteto.

Preiskovalci so ugotovili tudi, da je bila prvotna upravičenka mlajša ženska z vzhoda Francije, kar se je zdelo sumljivo, saj ni bila niti njegova partnerka niti družinska članica. Je pa poznala Erwana. Kakorkoli že, Francoz ga je za upravičenca imenoval tik pred odhodom na Hrvaško.

Erwan je vsakršno vpletenost v umor že zanikal. Je pa znano, da je konec februarja 2020 in v začetku marca dvakrat potoval na Hrvaško. V drugo menda zato, kot je dejal, da mu je Charlet posodil denar, nato pa se je vrnil v Francijo.

Ugotovitve obdukcije kažejo, da se je umor zgodil 19. marca, ko je Erwan že zapustil Hrvaško, navajajo francoski mediji, ki pa dodajajo, da ni mogoče izključiti, da ni bil Francoz umorjen že pred tem datumom.

Kdo so ostali?

Med ostalimi petimi osumljenci so še Yannick D., ki je Erwana spoznal v zaporu – Yannick je bil zaprt zaradi droge –, ter trije mladeniči blizu Yannicka, ki so z avtomobilom dvakrat potovali na Hrvaško. Na zaslišanju so povedali, da v državo niso uspeli vstopiti zaradi neustreznih dokumentov. Sodeč po gibanju njihovih mobilnih telefonov so mejo med Slovenijo in Hrvaško prečkali večkrat.

Vsi so zanikali, da bi bili kakorkoli povezani s Charletom.