Shinzo Abe ni preživel

VIDEO: Nekdanji premier pokončan med govorom

J.P./STA
8. 7. 2022, 06.11
Posodobljeno: 8. 7. 2022, 11.33
Deli članek:

Shinzo Abe je bil ustreljen med predvolilno kampanjo. Japonske oblasti so sporočile, da napada ni preživel.

Profimedia
67-letni Abe je imel v Nari govor pred nedeljskimi volitvami v zgornji dom japonskega parlamenta.

Nekdanji japonski premier Shinzo Abe je bil ustreljen med predvolilno kampanjo v mestu Nara, poroča AFP, ki se sklicuje na japonske medije. 

67-letni Abe je imel v Nari govor pred nedeljskimi volitvami v zgornji dom japonskega parlamenta. K njemu je od zadaj pristopil moški in ga dvakrat ustrelil.

Profimedia
Abe je bil na položaju premierja leta 2006 in nato znova od leta 2012 do leta 2020.

Japonski mediji, ki jih navaja francoska tiskovna agencija AFP, poročajo, da je prvi strel verjetno zgrešil cilj, a mu je sledil še drugi, po katerem je 67-letni politik padel na tla, krvavel naj bi iz vratu. Ljudje so mu priskočili na pomoč in ga oživljali. Takoj nato so ga odpeljali v bolnišnico, domnevno s srčnim zastojem.

Dogodek se je zgodil okoli 11.30 po lokalnem času. Moškega, ki naj bi streljal, so nemudoma pridržali, pri čemer naj se ne bi upiral in naj ne bi skušal zbežati. Šlo naj bi za 40-letnega osumljenca Tetsuya Yamagamija, prebivalca mesta Nara. V napadu je uporabil doma izdelano pištolo.

Po poročanju lokalnih medijev, na katere se sklicuje BBC, je Yamagami nekdanji pripadnik japonskih pomorskih samoobrambnih sil, ki predstavljajo lokalni ekvivalent japonske mornarice. 

Japonska vlada je že oblikovala posebno krizno ekipo in obsodila napad. Premier Fumio Kishida je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa prekinil predvolilno kampanjo ter se s severa države, kjer se je mudil, odpravil v Tokio.

Abe naj bi bil v "zelo skrb zbujajočem stanju", je sporočil Kishida. "Molim, da bo nekdanji premier Abe preživel. To je barbarsko dejanje med volilno kampanjo, ki je temelj demokracije, in je popolnoma neodpustljivo. To dejanje najostreje obsojam," je še dejal.

Po navedbah BBC naj bi bil Abe med prevozom v bolnišnico pri zavesti in naj bi se odzival. Poškodbe so se na koncu izkazale za prehude. Rana, ki jo je utrpel na desni strani vratu, je segala do njegovega srca. Zdravnikom naboja sicer ni uspelo najti.

Abe je bil na položaju premierja leta 2006 in nato znova od leta 2012 do leta 2020, ko je odstopil s položaja zaradi bolezni.

Japonska ima za razliko od ZDA zelo stroge zakone glede strelnega orožja in primeri strelskih napadov so izjemno redki.

Odzivi

Na tragičen dogodek so se že odzvali številni svetovni voditelji. Indijski premier Narendra Modi je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal, da ga je napad na Abeja "globoko prizadel", nekdanjega japonskega premierja pa je označil za "dragega prijatelja".

Britanski premier v odhodu Boris Johnson je na Twitterju zapisal, da je "žalosten in zgrožen" zaradi "podlega napada", medtem ko je predsednik Evropskega sveta Charles Michel izjavil, da je "šokiran in žalosten zaradi strahopetnega napada", Abeja pa je označil za "resničnega prijatelja" in "gorečega zagovornika multilateralizma in demokratičnih vrednot".

Na napad so se odzvale tudi ZDA, in sicer je ameriški zunanji minister Anthony Blinken, ki se trenutno udeležuje zasedanja zunanjih ministrov skupine G20 na Baliju, dejal, da so ZDA "globoko užaloščene in zaskrbljene".

Izrazi zaskrbljenosti in obsodbe napada so prišli tudi iz ruskega veleposlaništva v Tokiu, kot tudi iz Francije, Tajske, Avstralije in mnogih drugih držav, še navaja AFP.