Policija komentira

Saj ni res, pa je: tako je Koprčan priklopil prikolico

P.K.
8. 7. 2022, 09.17
Posodobljeno: 8. 7. 2022, 12.37
Deli članek:

Opozorili ste nas na potezo Primorca, za katero vas skrbi, da je potencialno nevarna zanj in druge udeležence prometa.

Facebook
Lastniku vozila pretijo kazni.

Iz slike, ki prikazuje stanje, je razvidna improvizirana konstrukcija za priklop počitniške prikolice iz zarjavelega materiala. Policija je ob tem povedala, da je, ko je govora o vleki priklopnega vozila, treba upoštevati dva zakona, zakon o pravilih cestnega prometa in zakon o motornih vozilih.

V prvem 79. člen predpisuje, da vlečna naprava ne sme biti obremenjena bolj, kot to dovoljuje proizvajalec vozila oziroma proizvajalec vlečne naprave, pri čemer se mora upoštevati nižja vrednost. V 18. členu zakona o motornih vozili pa piše, da predelave in spremembe na vozilu, ki pomenijo poslabšanje njegovih varnostnih ali okoljevarstvenih lastnosti, niso dovoljene.

Prepoved vožnje in kazen

“V konkretnem primeru s fotografije je razvidno, da bi lahko šlo za domačo izdelavo vlečne naprave, ki mora biti po določilih zakona o motornih vozilih, preden je dana v promet, homologirana skladno s predpisi. Za spoštovanje določil o vleki priklopnega vozila in določil predelave ali sprememb na vozilu je odgovoren lastnik vozila. Če to krši, mu grozi globa v višini 80 evrov,” so sporočili s policije.

To pa ni edina denarna kazen, ki mu preti: “Če krši že prej omenjeni 18. člen zakona o motornih vozili, se ga lahko oglobi s 400 evri,  če ta prestopek stori pravna oseba ali samostojni podjetnik, pa je kazen »težka« 4.000 evrov, za njihovo odgovorno osebo pa 400 evrov. V tem primeru policija tudi prepove nadaljnjo vožnjo in iz prometa izloči priklopno vozilo, ki je predelano ali spremenjeno v nasprotju s predpisi ali vgrajeni deli niso homologirani. Sledi tudi izločitev iz prometa ali prepoved uporabe vozila toliko časa, dokler se ne odpravijo razlogi, zaradi katerih je bila odrejena," so bila pojasnila policije.