Onesnaženje pri Postojni

FOTO: Po meteorni kanalizaciji v potok pritekla zaudarjajoča voda. Poginilo več kot 30 kilogramov rib

Veronika R. Ženko
27. 6. 2022, 17.11
Deli članek:

Člani Ribiške družine Postojna so iz Nanoščice med Hruševjem in Velikimi Brdi pri Postojni minuli teden odstranili prek 30 kilogramov poginulih rib. Poginu je po vsej verjetnosti botrovalo pomanjkanje kisika, do katerega je prišlo, ko je v reko po cevi za meteorno vodo pritekla fekalna voda ali ...

Ribiška družina Postojna
V potoku Nanoščica je poginilo prek 30 kilogramov rib.

Poginule ribe je v torek prejšnji teden po naključju opazil domačin in o tem obvestil ribiškega čuvaja, Ribiška družina Postojna pa policijo in okoljsko inšpekcijo.

»Takoj smo opravili ogled na terenu. Do pogina je prišlo pri mostu na cesti od Hruševja proti Velikim Brdom, kjer se v Nanoščico izteka meteorna voda. Toda po meteorni cevi je več kot očitno pritekla odpadna voda ali gnojevka, saj je neznosno smrdelo. Koncentracija je bila ob nizkem vodostaju in že precej topli vodi tako velika, da so alge porabile ves kisik, ribe pa poginile,« je pojasnil predsednik Ribiške družine Postojna Martin Miklavec.

Na Policijski upravi Koper so potrdili, da so zaradi suma storitve kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja začeli zbirati obvestila in dokaze o onesnaženju.

Po ogledu kraja dogodka, kjer sta bila poleg policistov tudi ribiški inšpektor in uslužbenec VGP Drava, so posumili na onesnaženje vodotoka s fekalno kanalizacijo, so sporočili s PU Koper.

Wikipedia
Nanoščica izvira pod Nanosom in teče po Postojnski kotlini.

Onesnaženje priteklo iz Velikih Brd

Od kod natanko je priteklo onesnaženje, bodo pristojni še ugotavljali, zagotovo pa iz smeri Velikih Brd, od koder je speljana meteorna kanalizacija. Miklavec pravi, da je na tem mestu nedavno že prišlo do onesnaženja in pogina rib. »Takrat je inšpektorica za okolje celo našla storilca in ga kaznovala. Odtok iz greznice je moral seveda zapreti,« je povedal Miklavec, ki tokrat o povzročitelju le ugiba. Prav tako nima natančnih ocen glede škode, ki v primeru pogina večje ribe pomeni, da štiri leta ne bo podmladka.

Boji se, da bi mu lahko v prihodnjih dneh sledil še en pogin. »Ponoči je padlo toliko dežja, da se je vodostaj dvignil, onesnaženje je odneslo nižje. Če bo v prihodnjih dneh spet huda vročina, ponovni pogin ni izključen.« V ribiški družini tudi sumijo, da je odpadna voda na tem mestu v Nanoščico iztekala dlje časa, a se je pogin zgodil v zadnjih dneh, ko je ob večji koncentraciji zmanjkalo kisika. Ker je v tem delu reka zaraščena, tega prej ni opazil nihče.

Ribiška družina Postojna
V potoku Nanoščica je poginilo prek 30 kilogramov rib.

Predsednik postojnske ribiške družine opozarja na velik pritisk na razmeroma čisto in z ribjim življem bogato Nanoščico zaradi neurejenega kanalizacijskega sistema in čistilnih naprav v okoliških vaseh oziroma neupoštevanja predpisov glede ravnanja z odpadnimi vodami. Posamezne pretekle pogine pa so zakrivili tudi izlivi gnojevke.

Ribiška družina Postojna se je v zadnjih letih sicer večkrat soočila z večjimi pogini rib v Pivki ali Nanoščici, za katere v glavnem ni odgovarjal nihče. Izgube so poskušali vsaj delno nadoknaditi z vlaganjem rib. Kljub temu opažajo, da se v zadnjem času ozaveščenost ljudi izboljšuje, svoje pa k odgovornejšemu ravnanju prispeva redni nadzor ribiškočuvajske službe.