močan steber znanja

Inovativno stičišče za senzornično raziskovanje živil

N.N.
17. 6. 2022, 11.34
Posodobljeno: 17. 6. 2022, 11.37
Deli članek:

Slovenija je bogatejša za središče, ki bo povezovalo strokovnjake iz različnih področji raziskovanja senzoričnih znanosti. Nacionalno stičišče je ustanovila GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij v sklopu aktivnosti SRIP Hrana s področja trajnostne pridelave hrane.

Promocijsko gradivo
Med cilji so spodbujanje sodelovanja, spodbujanje skupnih izobraževanj in zagotavljanje priložnosti za mreženje.

Na ustanovni seji je zbrane preko spleta nagovorila Paula A. Varela Tomasco, predsednica evropskega združenja za senzoriko (European Sensory Science Society). Združenje že vrsto let združuje strokovnjake s področja senzorične znanosti.

»Za ustanovitev nacionalnega stičišča za senzorične raziskave živil smo se odločili, saj smo opazili pomanjkanje koordiniranih aktivnosti na tem področju. Slovenski strokovnjaki, bodisi iz podjetij ali iz inštitucij, imajo obilico znanja s področja senzoričnih raziskav v agroživilstvu. S povezovanjem strokovnjakov v enotno stičišče na nacionalni ravni bomo pridobili močan steber znanja in izkušenj, ki bogati vsakega vključenega člana,« je ob priložnosti izpostavila dr. Tatjana Zagorc, direktorica GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij in koordinatorka SRIP HRANA.

Med cilji novo odprtega stičišča so spodbujanje sodelovanja, spodbujanje skupnih izobraževanj, zagotavljanje priložnosti za mreženje, spodbujanje strokovnega razvoja, vzpostavitev ustrezne infrastrukture, implementacija novih znanj in promocija poklica.