preostanek življenja za zapahi?

Slabe novice za Juliana Assangea

J.P./STA
17. 6. 2022, 12.03
Posodobljeno: 17. 6. 2022, 14.57
Deli članek:

Washington mu želi soditi v povezavi z objavo 500.000 tajnih dokumentov, ki se nanašajo na ameriški vojni v Iraku in Afganistanu.

Profimedia
Notranje ministrstvo je danes sporočilo, da ministrica mora podpisati odredbo o izročitvi, če ne obstajajo razlogi, ki bi to preprečevali.

Britanska notranja ministrica Priti Patel je ugodila zahtevi ameriške vlade po izročitvi ustanovitelja Wikileaksa Juliana Assangea, so danes sporočili v Londonu. S tem je ministrica sledila odločitvi britanskega sodišča, ki je že aprila odobrilo njegovo izročitev. 

Primer je romal k notranji ministrici, potem ko je vrhovno sodišče po nizu sodnih odločanj marca Assangeu odreklo možnost pritožbe na izročitev, češ da za to ne obstaja zadostna pravna podlaga.

Profimedia
Julian Assange, ko so ga aretirali.

Notranje ministrstvo je danes sporočilo, da ministrica mora podpisati odredbo o izročitvi, če ne obstajajo razlogi, ki bi to preprečevali. Sodišča pa teh niso našla, so še navedli po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Assange ima sedaj na voljo 14 dni za pritožbo.

Preostanek življenja za zapahi

Washington želi Assangeu soditi v povezavi z objavo 500.000 tajnih dokumentov, ki se nanašajo na ameriški vojni v Iraku in Afganistanu. Njegovi pravni zastopniki ga zagovarjajo, da je bila objava v dobro javnosti.

V primeru obsodbe bi lahko preostanek življenja preživel za zapahi.

"Če bi dovolili izročitev Juliana Assangea ZDA, bi ga to ogrozilo in poslalo grozljivo sporočilo novinarjem po vsem svetu," se je na odločitev ministrice odzvala generalna sekretarka organizacije Amnesty International, Agnes Callamar.

Assange je v priporu že od leta 2019, čeprav je vmes odslužil kazen zaradi kršenja pogojev pogojnega izpusta. Pred tem je sedem let preživel na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, da bi se izognil izročitvi Švedski zaradi obtožb o posilstvu, ki so jih medtem že opustili.

Temen dan

Pri Wikileaks so v odzivu zapisali, da je to "temen dan za svobodo medijev in britansko demokracijo. Odločitev Patelove sicer ne predstavlja konec boja, so še dodali, zato vsekakor sledi pritožba.

Oglasila se je tudi njegova soproga Stella, ki je dejala, da ni naredil ničesar narobe niti ni zagrešil zločina.