bi se moral ugrizniti v jezik?

FOTO: Neprijeten objem med Zelenskim in Macronom: si je s tem nakopal Ukrajinčevo jezo?

J.P.
17. 6. 2022, 09.58
Posodobljeno: 17. 6. 2022, 10.05
Deli članek:

Francoski predsednik je zelo aktiven pri iskanju izhoda iz ukrajinske krize, od začetka ruske invazije na Ukrajino pa je s Putinom tudi večkrat govoril po telefonu.

Profimedia
Voditelja Ukrajine in Francije

Včeraj so v Kijev na obisk prispeli francoski predsednik Emmanuel Macron, nemški kancler Olaf Scholz in italijanski premier Mario Draghi. To je bil prvi obisk voditeljev trojice največjih članic Evropske unije v Ukrajini po ruski invaziji 24. februarja.

Za Ruse nepotreben obisk

Trojica je Ukrajini izkazala svojo podporo – Kremelj zato ni ostal tiho – Zahod je posvaril pred novimi dobavami orožja Ukrajini. "Upajmo, da se trojica evropskih voditeljev ter predsednik Romunije ne bodo osredotočili le na to, da Ukrajino še bolj napolnijo z orožjem," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in dodal, da upa, da bodo evropski voditelji spodbudili ukrajinskega predsednika Volodmirja Zelenskega, da na zadeve pogleda bolj realno.

Profimedia
Voditelja Ukrajine in Francije

Da je bil obisk v Kijevu nepotreben, je sporočil tudi nekdanji ruski predsednik, zdaj namestnik predsednika sveta za nacionalno varnost Dmitrij Medvedjev.

"Evropski ljubitelji žab, jetrnih klobas in špagetov radi obiskujejo Kijev. Povsem nepotrebno," je Medvedjev tvitnil v angleščini. "Obljubili članstvo v EU ter stare havbice Ukrajini, popili gorilko ter se z vlakom vrnili domov," je dodal, pri čemer je z gorilko mislil na ukrajinsko vodko.

Macron bi obiskal tudi Putina

Macron je sicer ob robu obiska v Kijevu dejal, da ne izključuje možnosti potovanja v Rusijo in srečanja z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, a bo pred tem potrebno izpolniti določene pogoje. Možnost obiska je zagovarjal s tem, da se želi izogniti kakršnikoli eskalaciji konflikta. S Putinom se želi pogovarjati zlasti o humanitarnih vprašanjih, zaščiti zapornikov in prehranski krizi, vendar pa namerava vsakršno odločitev sprejeti transparentno in skupaj z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

Ukrajinski predsednik je na skupni novinarski konferenci dejal, da dvomi o smiselnosti pogovorov s Putinom, saj meni, da ruski predsednik ni pripravljen poslušati nikogar, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zdi se, da Putin vedno najprej sprejme odločitve in se potem z nekom o njih pogovarja. Nisem prepričan, da so danes na svetu voditelji, ki bi lahko Rusijo posamično prisilili, da ustavi vojno," je dodal Zelenski.

Francoski predsednik je zelo aktiven pri iskanju izhoda iz ukrajinske krize, od začetka ruske invazije na Ukrajino pa je s Putinom tudi večkrat govoril po telefonu.

V Ukrajini je bil deležen kritik, ko je v začetku meseca izjavil, da se Rusije in Putina kljub zgodovinski napaki, ki je državo in njenega voditelja geopolitično skorajda povsem osamila, ne sme ponižati.

Britanski mediji zato poročajo o hladnem sprejemu, ki da ga je bil v Ukrajini deležen Macron. Svoje ugotovitve so podkrepili s fotografijami, ki naj bi prikazovale izrazito »hladnega« Zelenskega. Če prevedemo krilatico Daily Maila: "Zelenski je bil videti, kot da bi se raje boril v jarkih Severodonetska, ko ga je razkošni francoski voditelj, brezhibno oblečen v svojo značilno modro obleko, okoli njegovega trupa ovil svoj pražnji rokav."

Podobno "enostransko" je po njihovem mnenju bilo tudi rokovanje.