Premalo zdravnikov, dolge čakalne dobe ...

Zdravstvo in bolnik v hudi stiski: tudi nova zveza pacientov bo pomagala

Polona Krušec / STA
13. 6. 2022, 15.47
Posodobljeno: 13. 6. 2022, 18.29
Deli članek:

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, naslednik Janeza Poklukarja, se te dni pospešeno srečuje z deležniki v zdravstvu in z njimi razpravlja, kaj so največje težave in kako se jih lotiti.

Sašo Bizjak
Pred ministrom je Koordinacija poudarila, da mora bolnik dobiti storitev, ki jo potrebuje in ko jo potrebuje.

Med drugim se je prejšnji teden sestal s predstavniki Koordinacije zdravniških organizacij, ki so mu razgrnili aktualne težave in mu ponudili pomoč; vse, da bi se zahtevne razmere čim prej izboljšale. 

Koordinacija zdravniških organizacij, ki jo sestavljajo Zdravniška zbornica Slovenije, Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (Fides), Slovensko zdravniško društvo in Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije, mu je predstavila načrte za razvoj zdravstva v Sloveniji in opozorila na trenutne težave, za katere pričakujejo hitre rešitve.

Opozorili so na izzive pri posodabljanju pravnih normativov in izpostavili željo po čim večjem vključevanju organizacije v digitalizacijo postopkov v zdravstvu. Predsednik zdravniškega društva Radko Komadina je izpostavil odprta vprašanja glede specializacij in subspecializacij ter pridobivanja posebnih znanj.

Monopol in plače

Predsednik strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Miha Lukač je poudaril, da zasebniki ne nasprotujejo javnemu sistemu, saj se čutijo kot del javnega zdravstvenega sistema. Bolnik mora po njegovih besedah dobiti storitev, ki jo potrebuje in ko jo potrebuje. Prav tako podpirajo, da se zdravnik sam odloči za način zaposlitve.

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je poudaril, da sta v zdravstvu dva splošna problema, ki imata korenine v prejšnjem sistemu – monopol Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in zakon o sistemu plač v javnem sektorju. Dodal je, da v Fidesu zahtev ne spreminjajo glede na politiko, ki je v nekem trenutku na oblasti. Spomnil je tudi, da pričakujejo rešitve plačnega sistema, »ki je slovenskemu zdravstvu in bolnikom naredil nepopravljivo škodo«. Dejal je, da zdravniki rešitve upravičeno pričakujejo v čim krajšem času, saj je problematika nagrajevanja zdravnikov vse večja. 

Povezani močnejši

Na sestanku z ministrom je spregovoril tudi Franc Zalar, predstavnik Zveze organizacij pacientov Slovenije v ustanavljanju. Zveza namerava povezati vseh 2000 nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo z različnimi področji zdravstva. Izpostavil je, da si želijo, da bi se na sistemski ravni zdravstveni sistem organiziral tako, da bi se v vsaki enoti pacient obravnaval po merilih evropskega povprečja. Predlaga celo ustanovitev sveta pacientov na ministrstvu.

Kakovost, dostopnost, izobraževanje

Zveza organizacij pacientov bo sicer po besedah njihove tiskovne predstavnice Ane Aleksandre Turk stremela k temu, da da glas slovenskemu pacientu. »Prizadevali si bomo, da ga slišijo glavni deležniki zdravstvenega sistema, od ministrstva za zdravje do Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in drugih. Naše delovanje bo usmerjeno predvsem na tri področja: prvo je kakovost in varnost, dostopnost in enakopravnost zdravstvenih storitev je drugo, tretje pa je opolnomočenje in izobraževanje pacientov ne samo o njihov pravicah, ampak tudi dolžnostih,« je pojasnila.

Predvsem se bodo trudili pacientom dajati informacije, na koga naj se obrnejo, kje naj poiščejo pomoč, da bodo deležni pravočasne in kakovostne zdravstvene obravnave. Jutri bodo imeli skupščino, na kateri bodo izbrali tudi predsednico oziroma predsednika in javnosti podali več informacij o svojih ciljih in dejavnostih.