»Prepovedani« istanbul

»Noben dopust ni vreden vašega življenja,« so bili posvarjeni Izraelci

A.R./STA
13. 6. 2022, 16.44
Posodobljeno: 13. 6. 2022, 16.47
Deli članek:

Izraelska javna radiotelevizija Kan je danes poročala o iranskih načrtih za ugrabitve Izraelcev v Turčiji pred mesecem dni, ki naj bi bili preprečeni, potem ko je Izrael Ankaro opozoril na grožnjo. S tem so verjetno želeli dodati težo aktualnemu pozivu Izraelskega zunanjega ministra, naj Izraelci nemudoma zapustijo Istanbul, saj jih v nasprotnem primeru ravon tako lahko pričakajo težave.

Reuters
Pred nekaj tedni se je na muhi znašel iranski polkovnik Khodai, a Izrael obtožb o atentatu ne komentira

Izraelski zunanji minister Jair Lapid je danes pozval izraelske državljane v Turčiji, naj čim prej zapustijo državo zaradi groženj, da iranski agenti aktivno načrtujejo napade na Izraelce v Istanbulu. Državljane je prav tako pozval, naj ne potujejo v Turčijo, razen če je to nujno potrebno.

»To je resnična in neposredna nevarnost,« je Lapid dejal na srečanju zakonodajalcev svoje stranke in navedel več iranskih poskusov izvedbe terorističnih napadov na Izraelce na počitnicah v Istanbulu. »Če ste načrtovali polet v Istanbul, ga odpovejte. Noben dopust ni vreden vašega življenja,« je dodal.

Poleg tega se je tudi zahvalil turški vladi za trud, ki ga vlagajo v zaščito življenj izraelskih državljanov. Ankara naj bi namreč na opozorilo Izraela posredovala tudi pred mesecem dni. Vendar Lapid ni pa navedel podrobnosti niti priskrbel dokaza, da so bila obvestila o ugrabitvah, do katerih ni prišlo, tudi dejanska grožnja.

Tudi v Iranu sumijo

Iran in Izrael sta sicer zaprisežena tekmeca in v Teheranu Izrael obtožujejo, da je izvedel vrsto atentatov, katerih tarča je bilo visoko iransko jedrsko in vojaško osebje.

Pred kratkim so v Iranu trdili, da je Izrael odgovoren za uboj polkovnika revolucionarne garde Saida Hodaija, ki je bil 22. maja ustreljen pred svojim domom v Teheranu. Lapid domnevnih izraelskih operacij v Iranu ni omenil.