Kje je pomoč

FOTO: V Posočju na reševalno vozilo čakali štiri ure!

Polona Krušec
10. 6. 2022, 10.32
Posodobljeno: 10. 6. 2022, 14.22
Deli članek:

Gorski reševalec Jernej Bric je javnosti razkril, v kakšni stiski so se nedavno znašli s poškodovancem. Na družbenem omrežju je opisal dogodek, zaradi katerega bi nas moralo skrbeti ...

Jernej Bric
Reševanje je bilo zaradi terena zahtevno, potem pa jih je čakalo še eno neprijetno presenečenje ...

Bric piše, da je gorski reševalec več kot 20 let. Medtem je posredoval več kot 300-krat. »Včeraj pa se je zgodilo nekaj, o čemer bi se morali temeljito pogovoriti vsi pristojni deležniki za zagotavljanje medicinske oskrbe v Posočju,« je začel svoj zapis na Facebooku.

»Povedal vam bom nekaj o nujni medicinski pomoči (NMP) v Posočju ali kdaj se ni dobro poškodovati,« je dejal in opisal nedavno večerno reševalno akcijo na reki Soči, kjer se je poškodoval kajakaš. Na bregu reke blizu Trnovega so opravili zahteven dostop do poškodovanca, mlajšega moškega.

Ugotovili so, da ima izpahnjeno ramo, je pri zavesti, vendar v hudih bolečinah. »Idealno bi ga bilo z vitlo dvigniti v helikopter, vendar posadke na Brniku dežurajo do 20. ure, tako da je ta možnost transporta odpadla. Pripravili smo vse za klasičen transport z nosili. Ker v naši ekipi ni bilo zdravnika, poškodovanec ni dobil sredstev proti bolečinam, vsak premik izpahnjene rame pa pomeni neznosno bolečino. Z brega Soče smo potem opravili okoli 50 metrov strmega vertikalnega dviga, sledil je prenos po stezi, ki sta jo reševalca pred nami sproti obsekavala. Okrog 21.30 smo prečkali most Prosje, kjer bi nas po navadi pričakalo reševalno vozilo NMP z zdravnikom. Poškodovanec bi dobil protibolečinsko terapijo, preložili bi ga v reševalno vozilo in uro pozneje bi bil v bolnišnici,« je povedal, a se to ni zgodilo.

Zakaj ni bilo rešilca?

Na omenjeni lokaciji po Bričevih besedah, razen policijske patrulje, ni bilo nikogar. »Izvedeli smo, da je bilo reševalno vozilo preusmerjeno na nujnejši primer, menda je nekdo doživel kap, kar je razumljivo, ne razumem pa, zakaj niso takoj nato na našo lokacijo napotili drugega rešilca, kakor so nam obljubili. Po daljšem čakanju na NMP smo prosili, da bi prišel vsaj zdravnik, da bi ponesrečenec dobil nekaj proti bolečinam, a je bil odgovor negativen, ker da je v ambulanti samo en zdravnik in bi ga lahko bolj nujno potrebovali kje drugje,« piše reševalec. Tako jim ni preostalo drugega, kot da so v terenskem vozilu Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) polegli sedeže in namestili nosila v avto ter ponesrečenca malo po 22. uri sami odpeljali v tolminski zdravstveni dom.

Jernej Bric
Kajakaša z izpahnjeno ramo so prenesli kar v terensko vozilo, saj rešilca ni bilo.

Kajakaš je moral zdržati

Reševalec izpostavlja, da je skozi njegove oči nesprejemljivo, da mora poškodovanec prestati vse transporte brez protibolečinske terapije, od poškodbe do zdravniške oskrbe so namreč pretekle skoraj štiri ure! »Prav tako se mi zdi nesprejemljivo, da ni bilo mogoče zagotoviti reševalnega vozila in zdravnika. Ne želim niti pomisliti, kaj bi se zgodilo, če bi bile pri ponesrečencu prisotne še druge, skrite poškodbe (notranje),« je povedal. 

»Smo leta 2022 in sredi Evrope. Pozivam pristojne, naj prevetrijo zagotavljanje nujne medicinske pomoči v Posočju. Včeraj je šlo 'le' za hude bolečine, ki jih je moral poškodovanec po nepotrebnem prestajati, jutri bo mogoče komu šlo za življenje! Mlademu poškodovancu vse pohvale za pogum ob prestajanju bolečin, želim mu uspešno okrevanje, hkrati pa se mu opravičujem, da mu kljub naporom nismo mogli priskrbeti optimalne oskrbe,« je zapisal v spletni objavi, ki je pritegnila ogromno pozornosti in zgražanja zaradi nedostopnosti nujne medicinske pomoči.

Opomba: To je osebno mnenje Jerneja Brica in ne odraža stališča GRZS oziroma nobene druge institucije.