Parada ponosa

Pogumno in ponosno proti nastopom sovraštva

A.R.
10. 6. 2022, 09.43
Posodobljeno: 10. 6. 2022, 10.23
Deli članek:

V sredo so z društva Parada ponosa poročali o vandalizmu z očitno sovražnim poudarkom, podpisanim z neonacističnimi simboli.

Društvo Parada ponosa
Vandalizem je vključeval zanen simbole fašističnih ideologij.

V tednih pred zdaj že tradicionalnim protestnim pohodom parada ponosa, ki ga organizira istoimensko društvo, na mestnih ulicah poteka tudi plakatna akcija. Kot sporočajo z društva, plakati »vsebujejo sporočila, ki so jih mlade LGBTIQ+ osebe napisale z namenom spodbujanja vključevanja LGBTIQ+ skupnosti ter naslavljanja sovražnega govora«. A kot kaže, so bili deležni ravno tega zadnjega, saj v noči s torka na sredo plakati niso bili le vandalizirani in uničeni, ampak so se na njih znašla tudi »sovražna sporočila, ki spodbujajo homofobijo, transfobijo in nasilje nad LGBTIQ+ osebami ter pozivajo k širjenju radikalnih nacionalističnih ideologij

Z društva v sporočilu, ki so ga naslovili »posledice prejšnje vlade: glas svastike, homofobije in transfobije v vsako vas?«, pišejo tudi, da so »preko socialnih omrežij deležne_i groženj o napadih na letošnjo Parado ponosa z dimnimi bombami in solzilcem«. Očitno je, da imajo tovrstni napadi in grožnje ravno nasprotni učinek od želenega, saj so v javnem pismu z društva sporočili še, da jih bodo obravnavali kot »jasen pokazatelj, da so Parade ponosa izjemnega pomena«, zaradi česar bodo »v soboto korakale_i še bolj pogumno in še bolj ponosno

Društvo Parada ponosa
Plakati v okviru akcije ozaveščanja so bili v noči s torka na sredo uničeni.

Razen tega so prepričani tudi, da v tem primeru ni šlo le za osamljene izbruhe vandalizma, ampak sovražni napad razumejo tudi politično, kot »vsaj deloma posledico dveh let vlade, ki je tovrstni sovražnosti dajala prostor«. Preden pa ob tem kdo skomigne z rameni, češ »spet je Janša vsega kriv«, se vseeno velja spomniti, da je ravno v obdobju pretekle vlade na dan privrelo prgišče posameznikov in posameznic, ki so dobili prostor za svoje »provokacije« tako v lastnih medijih, kot preko državne podpore v društvih z odkrito fašističnimi vsebinami, čeprav so jih v javnosti obenem skušali tudi relativizirati. Spomnimo se danes sicer popolnoma pozabljenega samooklicanega »fašističnega« medija, ki je vzniknil ravno v času vladnega spodkopavanja medijske agencije STA, in slovenske verzije rumenih jopičev, katerih društvo je tik pred odhodom svojega brezposelnega vodje v zapor, prejelo status društva posebnega pomena.

Povorka, ki jo prireja društvo Parada ponosa, je na njihovi strani opredeljena kot »kulturno-politični festival mednarodnih razsežnosti«, v nedavnem sporočilu javnosti pa temu dodajajo, da njihov aktivizem »ni zgolj politična pozicija ali mnenje, temveč gibanje, ki si prizadeva za človekove pravice in enakopravna življenja LGBTIQ+ oseb«. Kar pa bi za ideologije, ki svojo vsebino črpajo iz sovraštva in bi tovrstne pobude očitno želele ogroziti, težko zapisali.

Društvo Parada ponosa
Koga moti in zakaj?