Zagorje ob Savi

V zadnjih letih imajo ognjemete investicij

Tea Dečman
28. 5. 2022, 21.20
Deli članek:

V zavetju Čemšeniške planine in Zasavske Svete gore leži urbano mesto Zagorje ob Savi, ki ga razvita prometna infrastruktura povezuje z drugimi deli Slovenije. Nekoč rudarsko mesto je danes sodoben kraj, ki se nenehno razvija. Nekaj več o trenutnih projektih nam je zaupal župan občine Matjaž Švagan.

arhiv Občine Zagorje
Mestna ploščad oz. središče Zagorja ob Savi, kjer bo poleti pestro dogajanje.

Arhiv občine Zagorje ob Savi
Župan občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan

V vaši občini ste zelo aktivni in marljivi, nenehno gradite, prenavljate in si prizadevate za dobro občanov. Na katere nedavne projekte in investicije ste še posebej ponosni?

Res je, da v naši občini veliko gradimo in nenehno nekaj urejamo. Imamo pravi investicijski bum, sam rad rečem, da imamo v zadnjih letih ognjemete investicij. Težko bi izpostavil naložbe, na katere sem najbolj ponosen, saj je čisto vsaka, pa če je še tako majhna, potrebna in zahteva veliko truda mene, mojih odličnih sodelavk in sodelavcev in seveda tudi občinskih svetnikov in svetnic, ki so pomemben člen pri razvoju naše občine. Vsekakor pa so bile v zadnjem obdobju najbolj zahtevne v smislu denarja in tudi vseh vloženih naporov zagotovo obnova nekdanje stavbe podjetja Svea, kjer imamo zdaj najsodobnejšo glasbeno šolo in sedež Regionalne razvojne agencije Zasavje, prepotrebna obnova telovadnice v OŠ Toneta Okrogarja, uredili smo vse mestne ulice, naložba je znašala kar 1,5 milijona evrov, začeli smo gradnjo najdaljše kolesarske steze v Zasavju, poimenovane po Primožu Rogliču, ki bo po zaključku, prihodnje leto, merila kar 10 km. Še letos pa bo naša občina, če bo šlo vse po načrtih, postala eno veliko gradbišče: s pomočjo države bomo obnavljali cesto skozi Kisovec, v sklopu gradnje kolesarske steze bodo zrasli trije novi mostovi na regionalni cesti Zagorje–Izlake, zaključena bosta obnova Doma starejših Polde Eberl Jamski na Izlakah v višini skoraj štiri milijone evrov in prizidek k Varstveno delovnem centru Zasavje, širimo mestno knjižnico, ki dobiva dodatne prostore, v Evroparku bomo postavili najsodobnejša igrala in športne pripomočke, ki bodo edinstveni v Sloveniji, in še bi lahko našteval.

V prihajajočih mesecih v Zagorju ob Savi prirejate kar nekaj odmevnih dogodkov. Katere bi še posebej izpostavili?

Izjemno sem vesel, da se je po dveh letih omejitev življenje kolikor toliko vrnilo v normalo. Zato bo tudi poletje res pestro. S poletnimi prireditvami začenjamo že junija in bodo trajale vse do septembra, o čemer bomo naše občanke in občane seznanili s posebno zloženko, ki bo že kmalu prišla v njihova gospodinjstva. Sam pa sem še posebej navdušen, da se v okviru avgustovskega občinskega praznika vračata Noč pred nočjo in Zagorska noč, ki bosta 5. in 6. avgusta, vse – po navadi se posameznega dogodka udeleži okoli 17 tisoč ljudi – pa bodo zabavala velika glasbena imena, kot so Magnifico, Jelena Rozga, Modrijani, Joker out, Miran Rudan … Vračajo se tudi petkovi poletni večeri na naši prelepi mestni ploščadi, kjer bomo gostili Manco Špik, Marka Vozlja, Nino Pušlar, ansambel Igor in zlati zvoki …

Kakšni so vaši načrti za prihodnja leta? Katere novosti še imate v načrtu tako na področju turizma kot tudi širše?

Turizem se je v naši regiji pred leti zdel misija nemogoče, zdaj pa našo občino že obiskuje vse več obiskovalcev, tudi iz tujine, ki so navdušeni nad vsem, kar jim lahko ponudimo. Zato smo pred nedavnim izdelali tudi novo spletno stran visitzagorje.si, kjer jim na enem mestu predstavljamo vsa doživetja v zagorski dolini. Tudi na drugih področjih imamo smele načrte, ampak vsega še ne bom izdal, saj sem človek, ki vedno rad preseneča svoje občanke in občane.