Predstavitev

Novi minister Papič izbral državnega sekretarja

G.G./STA
28. 5. 2022, 18.35
Posodobljeno: 28. 5. 2022, 18.49
Deli članek:

Popoldan sta se predstavila še dva kandidata v vladi Roberta Goloba.

STA
Igor Papič je povedal, da bo državni sekretar na obstoječem šolskem ministrstvu Darjo Felda.

Kandidat za ministra za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič je pred pristojnim odborom DZ izpostavil potrebo po oblikovanju bele knjige - strateškega dokumenta o delovanju izobraževalnega sistema - tudi na področju univerzitetnega izobraževanja, kjer bodo strokovnjaki določili smernice za naslednje desetletno obdobje. "V preteklosti se je izkazalo, da znamo pripraviti zelo dobre strategije, nismo pa bili toliko uspešni pri implementaciji," je poudaril in kot del težave izpostavil časovni obseg strategij, ki presegajo obdobje mandata posamezne vlade. mNapovedal je tudi spremembe pri sistemu NPZ v osnovnih šolah. Po njegovih besedah bi se, podobno kot se v srednji šoli rezultati mature, tudi rezultati NPZ deloma upoštevali kot kriterij za sprejem v srednješolske oz. gimnazijske programe.

Izpostavil je željo bodoče vlade pri zagotavljanju enakosti otrok v šolah, ki jo bodo skušali zagotoviti z brezplačnimi učbeniki in obroki za učence: "Vprašanje pa je, kako to izpeljati in financirati."

Kot je dejal, se je treba pripraviti na morebiten nov val epidemije covida-19, ob tem pa oceniti obseg posledic zapiranja šol v preteklih epidemičnih valovih. Ob tem je spomnil na opozorila o povečanju duševnih stisk med mladimi ter na poročila o zmanjšanju gibalnih sposobnosti osnovnošolcev in napovedal prizadevanja za povečanje gibalne sposobnosti.

Ponovil je obljubo prihodnje koalicije, da se bo financiranje znanstvenoraziskovalne dejavnosti v prihodnjih štirih letih dvignilo na 1,5 odstotka bruto domačega proizvoda. Poudaril je pomen povezovanje slovenskih z evropskimi univerzitetnimi zvezami, kar študentom omogoča povečanje mednarodnih izmenjav.

Poudaril je tudi, da težav z znanjem v državi nimamo, moramo pa bolje organizirati učinkovitost prenosa znanja v prakso in vsakdanje življenja: "Z inovacijami bo ta proces bistveno bolj učinkovit."

Papič bo sicer kasneje najverjetneje postal minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Stranke bodoče koalicije namreč napovedujejo spremembe zakona o vladi, po katerem bi se aktualno ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport razdelilo na dva resorja. Poleg že omenjenega se bo drugo ministrstvo imenovalo ministrstvo za vzgojo in šolstvo.

Kandidatka za ta resor je bila sprva Amalija Žakelj, ki naj bi do spremembe resorjev prevzela funkcijo državne sekretarke na obstoječem ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ki naj bi ga Papič vodil do spremembe omenjenega zakona. A je Žakljeva umaknila soglasje tako za mesto državne sekretarke kot za ministrico, so v petek za STA potrdili v Gibanju Svoboda.

Kot je v izjavi za medije pred zaslišanjem odbora DZ potrdil tudi Papič, bo tako državni sekretar na obstoječem šolskem ministrstvu Darjo Felda. Nekateri mediji napovedujejo, da bi bil lahko Felda po spremembi zakona o vladi kandidat za ministra za vzgojo in šolstvo, česar pa Papič danes ni pojasnil. Je pa povedal, da bo državni sekretar za področju visokega šolstva in znanosti Matjaž Kranjc.

Za učinkovito digitalno družbo

STA
Emilija Stojmenova Duh je napovedala t je napovedala, da bodo v zdravstvu uvedli digitalna orodja, s katerimi bodo posodobili obstoječe sisteme.

Kandidatka za ministrico za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je pred odborom DZ napovedala analizo stanja na področju digitalne preobrazbe in nadaljevanje dosedanjih ukrepov, ki so se izkazali kot dobri. Med prioritetami je navedla zmanjšanje digitalnega razkoraka in oblikovanje podlage za učinkovito digitalno preobrazbo družbe.