Draginja

Vlada podaljšala regulacijo trošarin za energente in elektriko, kaj pa cene goriva?

S.R.
28. 4. 2022, 11.50
Posodobljeno: 28. 4. 2022, 12.14
Deli članek:

Veljavnost uredb o določitvi zneska trošarine za energente in za električno energijo se podaljšujeta za tri mesece, vlada pa zaenkrat še ni podaljšala uredbe o najvišji prodajni ceni pogonskih goriv.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Vlada je danes izdala spremembe uredbe o določitvi zneska trošarine za energente in s tem ohranilatrenutne višine trošarin. Te bodo veljale nadaljnje tri mesece, in sicer od 1. maja do 31. julija 2022. Kot so pojasnili v izjavi za javnost, s tem poskušajo tudi "na področju davčne politike reševati stiske prebivalstva in gospodarstva zaradi visokih cen nafte." Vlada je do 31. julija 2022 podaljšala tudi veljavnost uredbe o določitvi zneska trošarine za električno energijo. A če vlada ne bo sprejela novih ukrepov, s katerimi bi občutneje posegla v končne cene elektrike, kot je to storila z začasno zamrznitvijo plačevanja omrežnine in prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije, bodo računi za maj po poročanju STA spet višji. Ukrep namreč velja do konca aprila.

Kaj pa cene pogonskih goriv?

Vlada pa danes ni podaljšala uredbe o najvišji prodajni ceni pogonskih goriv in zaenkrat ni znano, ali bo to tudi storila. Slednja se izteče 30. aprila. Spomnimo, vlada je ukrep uvedla 15. marca, ko je najprej določila najvišjo maloprodajno ceno goriv. Konec marca je nato določila še najvišji dovoljeni veleprodajni ceni bencina in dizla ter ukrep podaljšala do konca oprila. Maloprodajna cena neosvinčenega 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih po državi ne sme preseči 1,503 evra za liter, najvišja cena za liter dizla pa je določena pri 1,541 evra. Kar zadeva veleprodajne cene, pa ta z davkom na dodano vrednost za motorni bencin NMB-95 znaša 1,483 evra na liter, za dizel pa 1,521 evra na liter.

Če vlada regulacije cen večine pogonskih goriv do konca tega meseca ne bo podaljšala, se bodo ta po napovedih prihodnji teden podražila. Pri časniku Finance so v torek ocenili, da bi lahko, če vlada regulacije ne bo podaljšala, cena bencina 1. maja presegla 1,60 evra za liter. Cena dizla bi glede na podaljšanje obdobja znižanih trošarin medtem lahko znašala 1,82 evra, poroča STA.