Izbruh rumene mrzlice?

Ogromen porast ošpic po vsem svetu

STA/M.U.
28. 4. 2022, 10.30
Posodobljeno: 28. 4. 2022, 10.44
Deli članek:

Glavni razlog za obolevanje otrok z ošpicami je ta, da je vse manj otrok precepljenih proti tej bolezni.

arhiv
Leta 2020 23 milijonov otrok po svetu ni prejelo priporočenih rutinskih cepljenj, kar je največ po letu 2009.

Svetovna zdravstvena organizacija in sklad ZN za otroke (Unicef), svarita pred ogromnim povečanjem primerov ošpic med otroki. V prvih dveh mesecih letošnjega leta je bilo za kar 79 odstotkov višje kot v enakem obdobju lani. Glavni razlog za to je dejstvo, da je vse manj otrok cepljenih proti tej bolezni.

Stopnja precepljenosti se je po svetovni zdravstveni organizaciji znižala predvsem iz dveh razlogov - delno ker so se kampanje cepljenja v času pandemije covida-19 ustavile oziroma so bile onemogočene zaradi proticovidnih ukrepov, deloma pa zato ker so bile države prisiljene denar nameniti drugim področjem.

Svoje so poleg tega prispevali še konflikti in vojne v Ukrajini, Etiopiji, Somaliji in Afganistanu, ki so na milijone ljudi prisilile v beg, zaradi česar otrok niso cepili, obenem pa so bili mnogi prisiljeni zasilno bivati v prenatrpanih centrih, kjer se bolezni hitro širijo.

Sedaj, ko je večina držav odpravila ukrepe socialnega distanciranja, se je nevarnost obsežnejših izbruhov nalezljivih bolezni še povečala, opozarjata Svetovna zdravstvena organizacija in Unicef. Posebej izpostavljata izbruh rumene mrzlice, ki se že nakazuje na zahodu Afrike in gre lahko za zelo nevarno bolezen.

Januarja in februarja letos so po svetu potrdili 17.338 primerov ošpic, kar je skoraj dvakrat toliko, kot pa v enakem obdobju lani. Med aprilom lani in letos so zabeležili 21 večjih izbruhov te bolezni, večinoma v Afriki in v vzhodnem Sredozemlju. Dejanske številke so še veliko višje.