O izsiljevanju

Zelenski: za Evropo normaliziranje odnosov z Rusijo ni več mogoče

A.R./STA
28. 4. 2022, 08.43
Posodobljeno: 28. 4. 2022, 10.27
Deli članek:

Na včerajšnjo prekinitev dobave ruskega plina nekaterim evropskim državam so te še okrepile svojo enotno obsodbo Rusije, Zelenski pa je v svojem nočnem nagovoru potezo označil kot poskus ekonomskega izsiljevanja Evrope.

Reuters
Volodimir Zelenski je izrazil dvom v ruske napovedi, da bodo zmanjšali vojaške aktivnosti.

Včerajšnja poteza ruskega energetskega koncerna Gazprom, da zaustavi dobavo plina Poljski in Bolgariji, je odmevala tudi v nekaterih drugih evropskih državah, kjer so tako potezo označili za izsiljevanje, poročajo pri časniku Time. Svarilo iz Kremlja, da utegne to slediti tudi pri dobavi plina drugim državam-prejemnicam ruskega plina, pa so označili za poskus, da bi zahodne države razdelili pri njihovi soglasni podpori Ukrajini.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je v svojem nočnem video nagovoru Rusiji očital »energetsko izsiljevanje« ter uporabo plina in trgovine kot orožij proti Evropi. Zelenski je v svojem komentarju te poteze nadaljeval, da sedaj »nihče v Evropi ne more upati na ohranjanje normalnih gospodarskih odnosov z Rusijo«. Kot je še nadaljeval, Rusija »vidi združeno Evropo kot tarčo in prej, ko se bodo vsi na celini strinjali, da pri trgovanju ne morejo biti odvisni od Rusije, prej bo nastopila stabilnost«.

Je pa Zelenski ponoči tudi pozdravil odločitev Evropske komisije, da za leto dni ukine vse carine in kvote za ukrajinski izvoz. Po njegovem bo to pomagalo stabilizirati trge in podpreti ukrajinsko gospodarstvo v času krize. Rusija po njegovem želi izzvati krizo svetovnih cen ter ustvariti kaos na vseh osnovnih trgih, še posebej na trgu hrane.

V še eni kritiki na račun Moskve je Zelenski Rusiji očital odgovornost za vrsto eksplozij v Pridnestrju, separatistični regiji v Moldaviji na meji z Ukrajino, ki je pod nadzorom Rusije. Prepričan je, da za serijo napadov tam dejansko stojijo ruske tajne službe in ne Ukrajina, kot skušajo to predstaviti v Moskvi. Glede dogajanja na terenu je še povedal, da glavnina bojev ostaja na vzhodu države - v obleganem Mariupolju ter na območju Marinke, Popasne, Severodonecka, Izjuma, Rubižne, Dniprorudne in Melitopolja.