avtomobilska industrija v EU

V EU zaradi ukrajinske vojne manjša prodaja avtomobilov

A.R./STA
20. 4. 2022, 13.20
Posodobljeno: 20. 4. 2022, 13.24
Deli članek:

Zaradi vojne v Ukrajini je bilo marca letos v EU registriranih kar za petino manj avtomobilov kot v enakem obdobju lani, za Slovenijo pa se je število nakupov avtomobilov zmanjšalo kar za tretjino.

Profimedia
Bodo rabljeni dizli, ki se nabirajo pri nemških prodajalcih končali v Sloveniji?

Marca se je v EU zaradi vojne v Ukrajini nadaljeval trend upadanja prodaje osebnih vozil. Evropsko združenje proizvajalcev avtomobilov je danes objavilo podatke, po katerih je bilo v EU prvič registriranih 844.187 oziroma kar za petino manj avtomobilov kot marca lani. Padec prodaje avtomobilov so glede na primerljiva obdobja v lanskem letu v združenju opazili že januarja in februarja, a je v prejšnjem mesecu proizvodnjo avtomobilov še dodatno otežila ruska vojaška invazija na Ukrajino.

Večina evropskih držav je marca v odstotkih beležila dvomestni upad prodaje novih vozil, v prvem letošnjem četrtletju skupaj pa je število prvih registracij avtomobilov medletno upadlo za 12,3 odstotka na 2,2 milijona. V Sloveniji je bilo po podatkih združenja marca prvič registriranih 4627 vozil, to je dobra tretjina manj kot marca lani, v prvem četrtletju 2022 pa tapodatekznaša skupaj 12.752 vozil, kar je petina manj kot v enakem obdobju 2021.