Njegovo mnenje o strankarskih kolegih

VIDEO: V javnost pricurljali posnetki Kanglerjevih telefonskih pogovorov, kaj razkrivajo?

R.T.
13. 4. 2022, 09.35
Posodobljeno: 14. 4. 2022, 15.23
Deli članek:

Po spletu so zaokrožili zvočni posnetki pogovorov Franca Kanglerja, ki razkrivajo vse od tega, kako je včasih govoril o svojih današnjih političnih zaveznikih do tega, kaj je podaril vplivnemu sodniku iz Maribora.

Bobo
Franc Kangler

Nekdanji mariborski župan in današnji državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Franc Kangler na prihajajočih volitvah združuje moči z Marjanom Podobnikom, predsednikom Slovenske ljudske stranke. Kangler in Podobnik sta del koalicije Povežimo Slovenijo, ki je poleg Naše Dežele Aleksandre Pivec satelit stranke SDS.

Zvočni posnetki Kanglerjevih pogovorov, ki jih je na YouTube naložil uporabnik z imenom Janez Novak, razkrivajo, da je še nedolgo nazaj Kangler o Janezu Janši in Podobniku imel precej drugačno mnenje. Od kod posnetki izvirajo, ni znano. Možno je, da gre za policijske prisluhe iz leta 2009, ki jih je tožilstvo nameravalo uporabiti v več procesih proti Kanglerju, a jih je nato vrhovno sodišče leta 2014 izločilo, kar je odprlo pot do več oprostilnih sodb.

Srnjaka za sodnika in ministra

Kangler je, tudi sledeč novo-razkritim zvočnim posnetkom, v bližnjih odnosih tako s policijskimi in sodniškimi krogi v Mariboru. “Enega srnjaka za tistega od sponzorjev sem odstopil mariborskemu sodniku, Reisman. Me je že povabil. Ne bom zdaj po telefonu …”

Kot poroča portal Necenzurirano.si se v posnetku Kangler s sogovornikom pogovarja o srnjaku, ki da ga je podaril sodniku Branku Reismanu. To naj bi storil zato, ker se je pri takratnem kmetijskem ministru Milanu Pogačniku dogovoril za koncesije za lovske družine.

Na objavo prisluhov se je odzval predsednik višjega sodišča v Mariboru Branko Reisman. Njegov odgovor objavljamo v celoti: "Javno zavračam namige o moji kakršnikoli povezanosti z nekdanjim mariborskim županom Francem Kanglerjem. Franc Kangler ni moj prijatelj, z njim se nikoli nisem osebno srečeval ali družil ter z njim tudi nisem nikoli imel prav nobenega telefonskega pogovora. Poudarjam tudi, da sem omenjeno ponudbo za odstrel srnjaka, ki mi jo je nekje pred dobrimi desetimi leti neposredno posredoval takratni tajnik Mestne volilne komisije Mestne občine Maribor (MVK) Bojan Škof, ne pa Franc Kangler kot takratni župan, takoj in odločno odklonil ter tajnika nedvoumno opozoril, da je MVK samostojen in neodvisen organ. Tajnika sem tudi vprašal, kako je sploh prišlo do takšne ponudbe, in povedal je, da je bila to želja župana za strokovno in korektno izvedene lokalne volitve. S tem je bila zgodba o lovu na srnjaka zame zaključena. In kot rečeno, nikoli nisem bil udeležen pri nobenem lovu s Francem Kanglerjem ali njegovimi lovskimi tovariši kar je preverljivo dejstvo."

Za današnje kolege še pred nekaj leti ni imel najlepših besed

Pogovor, v katerem Kangler o bratih Podobnik govori na nič kaj preveč lep način, je očitno potekal spomladi 2009, ko se je SLS komajda izognila izpadu iz parlamenta, z njenega vrha pa je nepreklicno odstopil dolgoletni celjski župan Bojan Šrot, piše portal Necenzurirano.si. Začasno je vodenje stranke prevzel Podobnik, dokler niso na majskem kongresu izvolili novo vodstvo stranke.

Pred tem se je Kangler s sogovornikom, ki si je očitno obetal položaj predsednika enega od regijskih odborov in člana sveta SLS, menil o tem, kako bosta spodnesla Podobnika. Kangler zatrdi, da si je Podobnik "klan naredo."

O poslankah iz SDS: "So se p**** zmenle, da se pridejo potisnit"

V enem od objavljenih posnetkih Kangler s precej vulgarnimi izrazi govori o dveh poslankah iz SDS, ki naj bi želeli priti na Pohorje, nato pa beseda nanese tudi na Janšo.