Pred napadi objavljal video eseje

Osumljenec strelskega napada na podzemni za svoje duševno zdravje krivil župana

L.J.
13. 4. 2022, 08.21
Posodobljeno: 13. 4. 2022, 08.30
Deli članek:

Newyorška policija še vedno išče osumljenca včerajšnjega strelskega napada na podzemni v četrti Brooklyn v New Yorku.

Profimedia
V napadu na podzemni v Brooklynu je bilo poškodovanih 10 ljudi.

V včerajšnjem strelskem napadu v New Yorku je osumljenec izstrelil 33 strelov, s katerimi je ranil 10 ljudi. Po zadnjem strelu se je njegova pištola zataknila, zato je pobegnil s kraja zločina.

Včeraj zvečer je policija sporočila, da išče 62-letnega Franka Jamesa, saj naj bi si z njim želeli spregovoriti o najetem tovornjaku, ki ga policija povezuje z napadom. Policija sicer ni dejala, da je James osumljenec, temveč da jih zgolj zanimajo informacije v povezavi z napadom. A obenem so za informacije, ki bi privedle do njegove aretacije, policisti ponudili nagrado v višini 50 tisoč dolarjev.

Jamesa so identificirali po kreditni kartici, ki so jo našli na kraju zločina. Poleg kreditne kartice je za seboj strelec pustil še torbo z dimno bombo, sekiro in pištolo, najeti tovornjak pa so našli nekaj kilometrov stran od kraja zločina.

Profimedia
62-letni Frank James še ni uradno imenovan za osumljenca v napadu, je pa za informacije, ki bi privedle do njegove aretacije, razpisana nagrada 50 tisoč dolarjev.

S kreditno kartico je bil v Philadelphii najet tovornjak U-Haul z registracijo iz Arizone. James naj bi se v Brooklyn pripeljal iz Philadelphie, ni pa še znano, kako je povezan z New Yorkom, ker ima naslova prebivališča v Philadelphii in Wisconsinu.

Jamesa z zločinom povezujejo tudi pirotehnična sredstva, ki jih je uporabil v napadu. Po besedah direktorja podjetja Phantom Fireworks naj bi James uporabljena pirotehnična sredstva pri njih kupil junija lani.

V video esejih James za nasilje na newyorških podzemnih krivil župana

Policijska komisarka New Yorka Keechant Sewell je povedala, da je James na družbenih medijih pisal o brezdomcih in newyorškem županu Ericu Adamsu, zaradi česar so okrepili županovo varovanje.

V razmeroma zarotniških in ne najbolj smiselnih tiradah v več desetih videih, ki jih je objavil na YouTubu, 62-letni James kritizira newyorškega župana Adamsa, ki ga obtožuje, da je sokriv stopnjevanja nasilja na podzemni v New Yorku.

V videu iz 2. marca, ki ga je objavil na svojem kanalu "prophetoftruth88", torej Prerok resnice, in naslovil z "Opozoril sem vas," Jamed govori o porastu nasilja na podzemnih postajah v New Yorku. V video esej James vključi posnetke novic o dveh moških - o enem, ki je na podzemni s palico napadel starejšo žensko, in drugem, ki je drugo žensko napadel tako, da ji je v obraz porinil iztrebke.

Kasneje video esej preskoči na posnetek newyorškega župana Adamsa, ko ga novinarji zaslišujejo glede zločinov na podzemni in brezdomcev, nato pa se prične Jamesova tirada proti županu in drugim ljudem, ki bi mu "morali pomagati." James v videu zatrdi, da so župan Adams in drugi na zaslonu poslabšali njegovo duševno zdravje. "To so ljudje, ki naj bi mi pomagali," trdi James. "Zaradi njih sem slabše. Naredili so me bolj nevarnega kot bi si kdorkoli lahko predstavljal."

James v videu še omeni, da je bil kot bolnik obravnavan na newyorški kliniki za ljudi z duševnimi težavami. Zatrdil je, da je šel tja po pomoč, a da je odšel zgolj z več težavami.

Zajem zaslona / YouTube
Frank James je v svojih videih za svoje duševno zdravje krivil kopico ljudi, povezanih z newyorškim županom Ericom Adamsom.