Problematično imenovanje

"Slovenska energetika gre proti ledeni gori, Blaž Košorok pa kot njen oficir skače na rešilni čoln."

L.J./STA
31. 3. 2022, 14.27
Posodobljeno: 31. 3. 2022, 14.34
Deli članek:

V SD nasprotujejo imenovanju Blaža Košoroka za generalnega direktorja Gen energije.

STA
Za generalnega direktorja Gen Energija so nedavno imenovali Blaža Košoroka, ki je še do pred kratkim opravljal funkcijo državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo.

Namesto da bi kot državni sekretar za energetiko pripravljal pomoč zaradi visokih cen energentov, je enostavno zbežal, je opozoril poslanec SD Soniboj Knežak. "Cene energentov gredo v nebo, država pa je brez državnega sekretarja za energetiko," je dodal.

Nadzorniki Gen energije so Košoroka, dosedanjega državnega sekretarja za energetiko na ministrstvu za infrastrukturo, za generalnega direktorja družbe imenovali v sredo. Mesec dni prej so s tega mesta razrešili dolgoletnega prvega moža Martina Novšaka. Košorok bo mandat nastopil v petek, v tričlanskem vodstvu družbe ostajata poslovni direktor Danijel Levičar in finančna direktorica Gordana Radanovič.

Knežak je v današnjem odzivu spomnil na energetsko krizo, ki smo ji priča po vsem svetu, ter ugotovil, da medtem ko se vse države ukvarjajo z iskanjem alternativnih rešitev za nadomestitev ruskih energentov, pa slovenska vlada kadruje.

Ključno vlogo pri iskanju alternativnih virov bi moral imeti ravno državni sekretar za energetiko. A Košorok je enostavno zbežal, namesto da bi pripravljal načrt, kako pomagati ljudem, ki se soočajo z visokimi cenami energentov, je dodal.

Podobno kritičen je bil predsednik strokovnega sveta SD za finance Milan M. Cvikl: "Titanik slovenske energetske ladje gre proti ledeni gori in Blaž Košorok, ki je prvi oficir na tej ladji, je skočil na rešilni čoln, namesto da bi omogočil umik ladje v varne vode."

Cvikl je pozval k pripravi energetskega akcijskega načrta, potrebno se mu zdi tudi takojšnje stabiliziranje cen energentov, in sicer s ponovno uvedbo regulacije cen ob hkratni uporabi interventnih sredstev v državnem proračunu.

"Vlada trdi, da ima veliko denarja v proračunu, zato predlagamo, da se zamrzne davek na dodano vrednost na električno energijo in pogonska goriva, ter začasno začnemo drseče zniževati trošarine," je nadaljeval. Pozval je še k aktivaciji državnih rezerv pogonskih goriv in sklenitvi novih pogodb za nakup plina.

Cvikl je kot primer navedel Francijo, kjer so državnemu energetskemu podjetju dali nalogo zagotoviti preskrbo z energijo po čim nižjih cenah. Tako bi moralo biti tudi v Sloveniji, je dejal in dodal, da je to naloga državnega sekretarja za energetiko. "Ne vem, kaj je dve leti počel. Se je le pripravljal na svojo službo?" je vprašal o Košoroku.