Velik spodrsljaj

Ostal brez službe, ker ni uspel napovedati vojne v Ukrajini

J.P.
31. 3. 2022, 12.41
Posodobljeno: 31. 3. 2022, 17.46
Deli članek:

Uspelo je Združenim državam Amerike in Združenemu kraljestvu, ne pa tudi Franciji.

Profimedia
Eric Vidaud

Vodja francoske vojaške obveščevalne službe general Eric Vidaud je ostal brez službe, ker ni uspel napovedati ruske invazije na Ukrajino. Združenim državam Amerike je to uspelo.

Eno od poročil mu sedem mesecev po nastopu položaja očita pomanjkanja znanja, poroča britanski BBC.

V začetku marca je francoski general Thierry Burkhard priznal, da francoske obveščevalne službe niso na isti ravni kot ameriške in britanske. Njihove so po drugi strani predvidevale, da bo cena zavojevanja Ukrajine za Ruse previsoka in da imajo druge možnosti, da dosežejo svoje – da strmoglavijo vlado ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Francoska napačna ocena ruskega predsednika Vladimirja Putina še toliko bolj bije v oči, ker se je francoski predsednik Emmanuel Macron z njim v dneh do 24. februarja, ko je Rusija napadla Ukrajino, redno pogovarjal.

Preklic dogovora

In čeprav nekateri pravijo, da za spodrsljaj ni kriva le francoska obveščevalna služba, so očitno tudi drugi razlogi, da razrešijo Vidauda, ki je v preteklosti načeloval posebnim enotam. Le nekaj tednov po tistem, ko je prišel na nov položaj, je bila njegova obveščevalna služba deležna kritik zaradi avstralskega preklica dogovora o nakupu francoskih podmornic.