Jasna navodila

Jadranka Rebernik cenzurira Inštitut 8. marec

R.T.
31. 3. 2022, 13.56
Posodobljeno: 1. 4. 2022, 06.39
Deli članek:

Na RTV naj bi bilo prepovedano omenjati akcijo zbiranja podpisov Inštituta 8. marec.

Bobo
Odgovorna urednica informativnega programa Televizije Slovenija Jadranka Rebernik

Inštitut 8. marec je na družbenem omrežju Instagram delil objavo, v kateri zatrjujejo, da so od več preverjenih virov prejeli informacijo, da je na Televiziji Slovenija prepovedano omenjati njihovo akcijo zbiranja podpisov za zakon proti škodljivim ukrepom oblasti. 

Od preverjenega vira so prejeli zapis, v katerem zaposleni na RTV trdi, "da je odgovorna urednica Info programa TV Slo, Jadranka Rebernik, na uredniškem sestanku vztrajala, da se začetka zbiranja podpisov v nobeni od info oddaj ne omeni ..." 

V objavi so v inštitutu zapisali še, da to ni edino obvestilo, ki so ga prejeli. "Snemalna ekipa naj bi se že zapeljala na našo tiskovno konferenco ob začetku zbiranja podpisov podpore zakonu proti škodljivim ukrepom oblasti, ko so dobili zapoved, naj se obrnejo in našega dogodka ne pokrivajo," so zapisali v izjavi. 

Prav tako dodajajo, da o njihovi akciji zbiranja podpisov v podporo zakonu niso poročali na nobenih poročilih. "Tovrsten odnos se nam zdi nerazumljiv, saj je akcija zbiranja overjenih podpisov že prvi dan doživela veliko podporo ljudi." 

Najprej začasna ukinitev Studia City, Tarče in Tednika, sedaj še jasna navodila, o kom je dovoljeno poročanje?

Kot smo že poročali, se je pred dvema tednoma odgovorna urednica informativnega programa Jadranka Rebernik odločila, da začasno ukine oddaje Studio City, Tarčo in Tednik. Temu naj bi uradno botrovalo dejstvo, da ob istih terminih potekajo predvolilna soočenja. 

Ker so parlamentarne volitve vse bližje, skuša vodstvo Televizije Slovenija s cenzuro očitno utišati še več kritičnih glasov. "Javnost ima pravico vedeti, biti na objektiven in nepristranski način obveščena o dogajanju v naši družbi. Cenzura in molk sta koraka h koncu demokratične družbe," so še zapisali člani Inštituta 8. marec.