Tukaj je!

Slovenija se ne bo izognila »nadlogi« iz Afrike, na udaru precejšen del Evrope

S.R.
15. 3. 2022, 16.04
Posodobljeno: 16. 3. 2022, 10.20
Deli članek:

Za tiste, ki se bodo spraševali, zakaj se je oblačnost obarvala v pastelne barve.

Novice Svet24
Nebo se je že obarvalo. Pogled iz Kranja.

Vest o prihodu puščavskega popotnika, saharskega prahu, običajno naznani Agencija RS za okolje (Arso). Tudi danes ni bilo nič drugače. Kot so zapisali na Twitterju, je »precejšen del Evrope pod oblakom puščavskega prahu, ki so ga prinesli južni vetrovi iz območja Sahare.« Dodali so, da se bo tudi pri nas oblačnost popoldne in zvečer obarvala v pastelne barve.

Že večkrat smo poročali, da gre za precej običajen pojav, saj nas puščavski prah doseže večkrat letno, razlike so predvsem v količini oziroma vsebnosti prahu v ozračju. Zračna masa s puščavskim prahom lahko sicer prepotuje še precej večjo razdaljo, subtropski vetrovi vzhodnih smeri (pasati) pa ga lahko s Sahare ponesejo vse do Karibskega otočja in amazonskega pragozda. Ob tem je treba poudariti, da nikakor ne gre zgolj za nadlogo, ki jo je v deževnih dneh treba čistiti z avtomobilov, temveč gre za koristen pojav, saj je pesek bogat z minerali ter predstavlja naravno gnojilo za vrtove in njive.

Kako kaže?

Noč bo nato večinoma oblačna, predvsem na severovzhodu bo možna kakšna kaplja dežja, napovedujejo meteorologi pri Arsu. Še vedno bo pihal okrepljen jugozahodnik, ki bo proti jutru pričel slabeti. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 8 stopinj Celzija.

Jutri bo na zahodu sprva pretežno oblačno, drugod pa se bo delno razjasnilo. Dopoldne bo še pihal zahodnik, popoldne pa bo na vzhodu zapihal severni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 13 do 18, na jugovzhodu do 20 stopinj Celzija. Pri Arsu so še opozorili, da je v večjem delu Slovenije velika požarna ogroženost v naravnem okolju.