BREZ EVROPSKEGA MANDATA

Janšev izlet v vojno območje je predvsem varnostno tveganje

Luka Tetičkovič
15. 3. 2022, 14.37
Posodobljeno: 15. 3. 2022, 15.13
Deli članek:

Janša nima posebnega mandata Evropske komisije, pravi nekdanji zunanji minister Ivo Vajgl, ki je kritičen tudi do neumestnih provokacij glede zapiranja zračnega prostora nad Ukrajino.

Profimedia
Janez Janša se je odpravil na izlet v vojno območje obleganega Kijeva.

Namen obiska premierjev Slovenije, Poljske in Češke v Kijevu je potrditev nedvoumne podpore celotne Evropske unije suverenosti in neodvisnosti Ukrajine. Cilj obiska je tudi predstavitev širokega paketa podpore Ukrajini in Ukrajincem, so, tako kot pred tem poljska vlada, sporočili iz Janševega kabineta. Kijev bodo obiskali kot predstavniki Evropskega sveta, so sporočili.

Obisk je organiziran po posvetovanju s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Kot so sporočili iz njunih kabinetov, je bil obisk potrjen v ponedeljek zvečer.

Vajgl: posebnega mandata nima in si ga tudi ni zaslužil

“Mislim, da on ni imel nobenega mandata in da si ga s svojimi bizarnimi pobudami tudi ne bi zaslužil,” pravi nekdanji zunanji minister in evropski poslanec Ivo Vajgl, ki je imel s tem v mislih Janševo pobudo za zaprtje zračnega prostora nad Ukrajino. Korektnejši izraz za to pobudo bi bil “zračna vojna”, pravi.

Bobo
Vajgl meni, da Janša nima kakšnega posebnega mandata Evropskega sveta.

Zaprtje zračnega prostora “bi dejansko pomenila tretjo svetovno vojno, morda ne nujno jedrske, ampak to bi pomenilo, da bi se spopadla ruska vojska in vojska ene od držav članic zveze Nato. To bi pomenilo eskalacijo konflikta in tega si ne želi nihče,” se strinja Marko Hočevar iz Fakultete za družbene vede UL.

Takole je Janša tvital ob začetku konflikta v Ukrajini, še včeraj zvečer pa je retvital pozive višegrajske skupine, konkretno njene članice Estonije, ki je prva uradno pozvala k zaprtju zračnega prostora.

"Hvala vam, ne le ker branite svojo domovino in Evropo kot ozemlje, ampak ker branite temelje evropskih vrednot in naš način življenja. Vaš boj je naš boj in skupaj bomo zmagali," je med potjo v Kijev tvital Janša in opozarjal, da so razprave o evropskih vrednotah v zadnjih letih večinoma potekale na teoretični ravni, sedaj pa obstaja zavedanje, da te vrednote obstajajo in da so ogrožene. "In vsi Evropejci jih branijo. S svojimi življenji. V Ukrajini," je dodal.

Pozivi k hitremu sprejetju Ukrajine v EU so že bili utišani

Vajgl in Hočevar obisk v Kijevu razumeta kot del predvolilne kampanje, ki jo Janša izvaja v Sloveniji, kot neumestna gre brati tudi Janševa zagotovila, da bo Ukrajina kmalu na poti v Evropsko unijo.

Ukrajina je nedavno prosila za članstvo po hitrem postopku, pri čemer so jo podprle članice Višegrajske skupine, med njimi Slovenija. Ambicije je utišal nemški kancler Olaf Scholz, ki je dejal, da je pomembno, da te stvari zasledujemo na način, ki je bil določen v preteklosti.

“To je njegov poskus si ustvarjati imidž navzven, ki si ga je pred evropskimi liberalci skvaril z napadi na svobodo medijev. To je seveda nesmisel, saj ni mirovnik ampak preračunljiv politik,” pomen obiska v Kijevu razlaga Hočevar.

Osebni arhiv
Hočevar Janšev obisk razume kot gradnjo imidža pred evropskimi liberalci.

Na svojem izletu ogroža pripadnike Centra za varovanje in zaščito

Po uradni dolžnosti Janšo na njegovem izletu v vojno območje varujejo pripadniki Centra za varovanje in zaščito. Ministrstvo za notranje zadeve smo vprašali kakšna je ocena stopnje tveganja obiska in do kakšne mere lahko v takšnem območju še zagotavljajo varnost predsednika vlade. Odgovor bomo objavili, ko ga prejmemo.