Nato zanika, da je bil dron oborožen

Kako je možno, da brezpilotnega letala z bombo niso pravočasno onesposobili?

R.T.
15. 3. 2022, 12.05
Posodobljeno: 15. 3. 2022, 18.36
Deli članek:

Padec brezpilotnega letala v Zagrebu še vedno odpira nekatera vprašanja, na katera poskušajo odgovoriti politiki in strokovnjaki. O nekaterih dilemah je razmišljal hrvaški strokovnjak za letalstvo Alen Ščurić.

Slavko Midzor/PIXSELL/BOBO
Ostanki brezpilotnega letala, ki je strmoglavilo v Zagrebu.
Revija Nacional se je oprla na vir iz hrvaškega obrambnega ministrstva, ki jim je zaupal, da je šlo za brezpilotni letalnik ukrajinske vojske. Cilj »drona« naj bi bili položaji ruske vojske, zaradi tehnične napake pa je naključno poletela proti Madžarski in na Hrvaško, nad Zagrebom pa ji je zmanjkalo goriva.

Od kod je priletel »dron«, ki je v petek zvečer treščil na območju soseske Jarun in tamkajšnjega študentskega doma na zahodnem delu mesta, ostaja osnovno vprašanje, možna pa sta dva odgovora. Iz Ukrajine ali Rusije. Ščurić meni, da je večja verjetnost, da je bilo izhodišče v Ukrajini. Če bi poletel iz Rusije, bi to na Zahodu izkoristili in dodatno pritisnili na Rusijo. Molk nakazuje, da je iz Ukrajine, zato bo »zavezniška« stran poskušala primer čim prej pozabiti in o njem čim manj govoriti.

Po mnenju priznanega letalskega strokovnjaka oblasti že več dni vedo, od kod je priletel ta okoli 35 let star »dron« oziroma raketa, ki je Rusi že dolgo ne uporabljajo, kar ne pomeni, da je niso izstrelili.

  • FOTO: Hrvaški obrambni minister potrdil, ni šlo za izvidniški dron, na brezpilotnem letalu je bila bomba

Povsem nedopustno pa se Ščuriću zdi, da madžarska ali hrvaška vojska nista odreagirali, čeprav sta morali vedeti, da je v zraku neznano plovilo, ki so ga spremljali že na Madžarskem. »Padlo je na milijonsko mesto, 20 kilometrov zračne linije od jedrske elektrarne Krško. Vprašati se moramo, kako je mogoče, da ga niso onesposobili,« se je Ščurič spraševal v pogovoru za hrvaško televizijo N1. »Dron« je letel na višini 1300 metrov s hitrostjo okoli 700 kilometrov na uro, kar ne bi smeli predstavljati težav za spremljanje ali sestrelitev. Zato se Ščurić sprašuje, kako to, da ga niso spremljali z letali, če so, kot je dejal hrvaški minister za obrambo Mario Banožić, vedeli, da leti skozi madžarski in hrvaški zračni prostor. Po njegovi oceni bi morali prvi reagirati Madžari, če pa ne oni, bi moralo to zastarelo zračno plovilo iz sovjetske ere onesposobiti hrvaško letalstvo.

Slavko Midzor/PIXSELL/BOBO
Ostanki brezpilotnega letala, ki je strmoglavilo v Zagrebu.

Podrobne podatke o letu plovila bodo najverjetneje pridobili iz črne skrinjice, čeprav Ščurić meni, da so oblasti že seznanjene z vsem potrebnim. Minister Banožić je sicer dejal, da so našli sledi eksploziva in da kot kaže ni šlo za izvidniški dron, ko so sprva domnevali. Po navedbah ministra so na kraju našli dele letalske bombe, ki naj bi bila prav tako sovjetske izdelave.

Stoltenberg: dron ni bil oborožen; Plenković: to so neresnice

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je danes dejal, da po predhodnih ugotovitvah brezpilotni letalnik, ki je pred dnevi strmoglavil v Zagrebu, ni bil oborožen. Dejal je tudi, da je Natova protizračna obramba dronu sledila. Hrvaški premier Andrej Plenković je medtem v Zagrebu ponovil, da je bil letalnik oborožen.

"Preliminarne informacije, ki jih imamo, so, da je šlo za neoborožen dron, da je zašel iz smeri in da mu je zmanjkalo goriva," je Stoltenberg pojasnil na današnji novinarski konferenci v Bruslju. Dodal je, da bodo kmalu imeli več potrjenih dejstev.

"Pomembno je vedeti, da si zavezniki izmenjujejo informacije in da je temu dronu sledila Natova protizračna obramba," je dejal Stoltenberg. To po njegovem tudi kaže na potrebo po nadaljnji integraciji in okrepitvi izmenjave informacij med zaveznicami kot tudi, da je treba vložiti več v radarski nadzor in protiraketne obrambne sisteme.

Hrvaški premier Plenković in pred njim tudi obrambni minister Mario Banožić sta sicer zatrdila, da je bil na letalniku eksploziv. Z nadaljnjo preiskavo bodo skušali ugotoviti, kdo je dron izstrelil, kot tudi, ali je šlo pri tem za napako ali pa za namerno dejanje, je v ponedeljek dejal premier.

Plenković je danes že komentiral izjavo Stoltenberga, da letalnik ni bil oborožen. "Ni mi jasno, zakaj je generalni sekretar Nata odgovarjal na vprašanje, če ni imel najnovejših informacij. Morda je njegova informacija ostala od nekega brifinga. Želimo, da sodelovanje z Natom, ko gre za to vprašanje, ostane transparentno," je dejal Plenković na novinarski konferenci po današnjem koalicijskem sestanku in poudaril, da je bil letalnik oborožen.

"Moramo razčistiti vso zmedo. Letalnik, ki je padel v četrtek, je bil oborožen. To vemo zdaj. Tega nismo vedeli v četrtek zvečer, tega nismo vedeli v petek, a vemo danes," je izjavil Plenković. Še vedno pa ni pojasnil, kako je letalnik končal v Zagrebu in od kod je prišel.