Politizacija RTV

Pred volitvami umaknili Studio City, Tarčo in Tednik

R.T.
15. 3. 2022, 09.42
Posodobljeno: 15. 3. 2022, 13.06
Deli članek:

Oddaja, ki jo vodi Marcel Štefančič, je na sporedu Televizije Slovenija že vrsto let. Pred parlamentarnimi volitvami pa je ne bo na sporedu. Programsko shemo začasno zapuščata tudi oddaji Tarča in Tednik.

Primorske novice
Marcel Štefančič ml.

Štefančič je včeraj napovedal, da bo Studio City na sporedu le še prihodnji ponedeljek, potem pa se na male zaslone vrača 9. maja. Enako usodo sta doživeli tudi oddaji Tarča in Tednik. Gre za utišanje kritične besede na javni televiziji v občutljivem obdobju pred volitvami?

Urednica Studia City Alenka Kotnik je za Večer pojasnila, da je ob koncu minulega tedna prejela sporočilo odgovorne urednice informativnega programa Jadranke Rebernik, da tradicionalna ponedeljkova oddaja začasno odhaja s programske sheme. Razlog je v predvolilnih soočenjih, ki bodo na TV Slovenija na sporedu ob ponedeljkih in četrtkih zvečer. To pomeni, da se začasno poslavlja tudi četrtkova oddaja Tarča in ponedeljkova oddaja Tednik. 

"Po prvotnem načrtu, ki ga je pripravila nekdanja odgovorna urednica Manica Janežič Ambrožič, je bilo predvideno, da se predvolilna soočenja začenjajo tri tedne pred volitvami. Ko smo izvedeli za spremembe programsko-produkcijskega načrta, sem sedanji odgovorni urednici dejala, da bi Studio City radi pripravili vsaj dan po volitvah, saj se ne more zgoditi, da aprila sploh ne bi imeli oddaje. Odgovora dolgo časa ni bilo, potem pa so zadnji hip sporočili svojo odločitev, da ne bi bilo prevelikega ropota," pravi Alenka Kotnik.

V Inštitutu 8. marec so prepričani, da gre za politizacijo RTV. »V zadnjih tednih smo priča močni politizaciji in pritiskom na RTV, katerega v.d. urednika uredništva MMC je nedolgo nazaj postal Igor Pirkovič in kar naenkrat za družbenokritično oddajo, v programu ni več prostora. Že nekaj tednov nazaj je bil Studio City umaknjen iz programa in namesto njega smo dobili prenos proslave v podporo Ukrajini, katerega organizatorica je bila stranka SDS. Kmalu za tem so novinarji RTVja sklicali tiskovno konferenco, na kateri so sami izpostavili problematiko politizacije medijev in poudarili, da tovrsten odnos izpodbija legitimnost javne televizije kot institucije.

Tak poseg v javni medij pomeni neposredno napadanje demokracije in uvaja (še en) strankarski medij, ki bo v program spuščal le še oddaje, ki bodo ustrezale določenim politikom. Njihov namen je jasen. Utišati glasove, ki so kritični do obstoječe oblasti. Ne bo jim uspelo. Gledalci zahtevamo Studio City. Naslednji referendum so volitve!« so zapisali v Inštitutu 8. marec, kjer od vodstva RTV zahtevajo vrnitev Studia City na spored v rednem ponedeljkovem terminu, s tem namenom pa so pripravili tudi peticijo.