Intervencija

Kaj se je zgodilo s pogumno urednico, ki je z resnico vdrla na rusko državno televizijo

G.G./STA
15. 3. 2022, 09.06
Posodobljeno: 15. 3. 2022, 16.51
Deli članek:

Urednica na televiziji Prvi kanal Marina Ovsjanikova je v ponedeljek zvečer s protestnim plakatom in glasnimi vzkliki prekinila poročila v živo.

Profimedia
Marina Ovsjanikova je stopila s plakatom za voditeljico poročil.

Med večernimi poročili je Ovsjanikova nepričakovano skočila v kader za voditeljico poročil Ekaterino Andrejevo. V rokah je imela napis "Ustavite vojno. Ne verjemite propagandi. Tu vam lažejo". Ob tem je večkrat vzkliknila "ne vojni". Televizija je nato prekinila prenos v živo in začela predvajati posnetke iz bolnišnice.

Posnetek je hitro zaokrožil po spletu in družbenih omrežjih. Protestnica pa je zaradi svojega poguma požela veliko hvale v ruski opoziciji. Pohvalil jo je tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Marina Ovsjanikova je svojo akcijo napovedala na družbenih omrežjih. Za to se je odločila, ker je njen oče Ukrajinec in da bi opozorila, da je vojna proti sosednji državi zločin, za katerega je odgovoren ruski predsednik Vladimir Putin.

Po »intervenciji« so jo aretirali in jo odpeljali na policijsko postajo v Moskvi, so sporočili iz organizacije za človekove pravice OVD-Info. Po spremenjeni ruski zakonodaji glede »lažnih novic« o ruski vojski, bi jo lahko v najslabšem primeru čakalo 15 let zapora. 

Ovsjanikova je v popoldanski urah prispela na moskovsko sodišče. Obtožena naj bi bila kaznivega dejanja "organizacije nedovoljenega javnega dogodka." Grozilo naj bi ji 30.000 rubljev oziroma slabih 250 evrov kazni, opravljanje javnih del ali pa 10 dni zapora. BBC poroča, da ji kot kaže ne očitajo zloglasnega kaznivega dejanja "širjenja lažnih informacij o ruskih silah," ki je bilo uvedeno z zadnjo spremembo kazenskega zakonika in kjer bi ji grozilo tudi do 15 let zapora. Pozneje so se nato pojavila poročila, da naj bi bila današnja obtožnica zoper Ovsjanikovo povezana zgolj z njenim pozivom k protestom, h katerim je pozvala v svojem vnaprej posnetem sporočilu. Kar pomeni, da zaradi njenega dejanja na javni televiziji obtožnice še niso vložili, posledično pa še vedno ni znano, kakšna usoda jo čaka.