Sviz

Štrukelj: "Bolj bizarnega odgovora na stavkovne zahteve še nismo videli"

L.J./STA
24. 2. 2022, 13.33
Posodobljeno: 24. 2. 2022, 14.07
Deli članek:

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Sviz je danes predstavil stavkovne zahteve in razmere na področju dela vzgojiteljic in vzgojiteljev.

Bobo
Štrukelj je dejal, da je odgovor vlade na stavkovne zahteve bizaren.

Obenem je glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj dejal, da so včeraj s strani vlade prejeli odgovor na njihove stavkovne zahteve. "Podrobno ga še preučujemo in bomo nanj odgovorili v ponedeljek na novinarski konferenci," je povedal Štrukelj, obenem pa na kratko komentiral vsebino odgovora: "Odgovor vlade je bizaren. V niti enem stavku se ne nanaša na naše stavkovne zahteve." "Kar je skrajno problematično, je cel kup manipulacij s številkami in trditvami. Če omenim samo eno, vlada navaja da naj bi bilo v vzgoji in izobraževanju zaposlenih 90 tisoč ljudi. Takih trditev je v odgovoru kar nekaj."

"Tako bizarnega odgovora na stavkovne zahteve v 30 letih še nismo prejeli," je še dejal Štrukelj in poudaril, da bodo o vsebini odgovora podrobneje razglabljali na ponedeljkovi novinarski konferenci medtem ko se na današnji posvečajo delu vzgojiteljic in vzgojiteljev, ki delajo v slabih razmerah in so za delo premalo plačani. Štrukelj je ob tem komentiral, da vlada ob pogledu na delovne razmere vzgojiteljic in vzgojiteljev želi pogledati stran. Dodal je, da so nekatere pomočnice vzgojiteljic v času epidemije koronavirusa po cele dneve same delale na oddelkih, kljub temu da to zakonsko sploh ni dovoljeno.

"Same smo zbolevale za boleznijo covid-19. Oddelki so bili praktično skoraj brez kadra. Velikokrat smo delale kot vzgojiteljice same, delale v vrtcih v drugih oddelkih, zato pa nismo dobile centa več," je povedala pomočnica vzgojiteljice Maja Hebar.

Darja Toplak iz Vrtcev Občine Moravske Toplice je dejala, da s takšno plačo tako naprej ne bo šlo več. Z mislijo na čim večjo dobrobit otrok v prihodnje si, kot je dodala, želijo ohraniti visoko raven predšolske vzgoje, a ne za plačilo, ki je "sramotno nizko". "Kljub potrpljenju, dobri volji in prizadevanju se enkrat mora vrednotenje našega dela spremeniti in realno ovrednotiti. Res je že pravi čas," je dejala.

Podobno je povedala tudi Špela Štempelj iz Vrtca Morje Lucija, ki je opozorila, da so si za preživetje nekatere primorane poiskati popoldansko delo, pa tudi, da mladi zapuščajo ta delovna mesta. Tina Rajsar iz Vrtca Ljubljana je dejala, da so v času epidemije dobile izplačane dodatke, da pa se mnogim letos glede na izračune dohodnine obeta doplačevanje, kar se ji zdi diskriminatorno glede na to, da so bili vrtci razen krajšega časa ves čas odprti in da so torej ves čas epidemije delali in sprejemali otroke v varstvo.

Predsednica sindikalne konference predšolske vzgoje Sviz Petra Koritnik je pomočnicam vzgojiteljic v imenu vzgojiteljic danes izrekla javno podporo "ob tej stavki in vseh prihodnjih", zahvalila se jim je za delo in strpnost ter poudarila pomen poklica. "Naš poklic je temelj vzgoje in izobraževanja. In od tukaj naprej so naše zahteve jasne. Stavka bo, plačana ali neplačana, 9. in se bo stopnjevala," je dejala Petra Koritnik.

Bobo
Udeleženke današnje novinarske konference Sviz