Rok Petrič

Sodeloval s skrajno desnico, zdaj seda na vodilno mesto v ŠOS

L.J./STA
24. 2. 2022, 11.05
Posodobljeno: 24. 2. 2022, 12.27
Deli članek:

Študentski poslanci in svetniki so na skupščini Študentske organizacije Slovenije, krajše ŠOS, včeraj izvolili novo vodstvo.

STA
Študentska organizacija Slovenije upravlja z letnim proračunom v višini okoli 10 milijonov evrov.

Člani skupščine so včeraj potrdili tudi finančni načrt ŠOS za letos. 

Ker se je na položaj generalnega sekretarja, prijavil le Rok Petrič, je bila včerajšnja seja ŠOS, na kateri so ga na položaj tudi uradno izvolili, zgolj formalnost. Petrič bo funkcijo generalnega sekretarja opravljal dve leti, pripada pa mu mesečna plača v višini dveh povprečnih plač.

Prav tako so na položaj predsednice ŠOS izvolili Marike Grubar, ki je bila, tako kot Petrič, edina kandidatka, ki se je na razpis prijavila. Grubar bo funckijo predsednice ŠOS opravljala dve leti, pripada pa ji bruto plača v višini 0,5 povprečne bruto mesečne plače.

Kot smo že poročali, je bil razpis kandidature za mesto generalnega sekretarja in predsednice sporen. ŠOS razpisa ni delil na družbenih omrežjih, vsebino pa je skril na podzavihku podzavihka. Tako ne preseneča, da sta se na vodilni mesti prijavila le po en kandidat.

Grubar se je v predstavitvi kandidature zavzela za digitalizacijo izobraževanja, ustrezno financirano in dostopno javno visoko šolstvo, za izboljšanje politik na področju duševnega zdravja študentov ter bivanjsko problematiko študentov in dvig višin štipendij.

Petrič, ki trenutno opravlja delo generalnega sekretarja Športne zveze ljubljanske univerze, je v svojem programu med prioritete postavil digitaliziranje poslovanja, pridobivanje dodatnih sredstev preko trženja in prijavljanja na razpise ter organizacijo dela strokovnih služb ob dodatnih pooblastilih, ki jih v prihajajočem obdobju dobiva ŠOS. Prav tako je izpostavil sodelovanje z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport.

Mastni madeži na srajci Petričeve preteklosti: spolno nadlegovanje in sodelovanje s skrajno desnico

Petriča je v času kampanje za študentske poslance v zbor Študentske organizacije v Ljubljani na Filozofski fakulteti, katere študent ni bil nikoli, novačil bruce, da kandidirajo na listi tako imenovanih "Filofac," za katerimi je stala v študentskem zboru vladajoča skupina Povezani. V nasilni kampanji je kot podpornik Filofac nadlegoval opozicijske kandidatke, jih zasledoval, jih fotografiral brez njihovega dovoljenja, prav tako pa naj bi jih spolno nadlegoval. Tega so ga študentske Filozofske fakultete tudi obtožile, Petrič pa je bil kasneje oglobljen.

Petrič pa se poleg nadlegovanja ne sramuje niti sodelovanja s skrajno desnico. Petrič je namreč odigral pomembno vlogo pri podelitvi statusa društva v javnem interesu Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot, ki mu predseduje neonacist Urban Purgar. Tednik Mladina je razkril, da je Petrič kot predsednik Študentskega društva Utrip potrdil, da je skrajno desničarsko društvo izvajalo delavnice za študente. Te delavnice so kasneje omogočile, da je skrajno desničarsko društvo pridobilo status društva v javnem interesu.