Ostre obsodbe Rusije na eni in ZDA na drugi strani

VIDEO: Kaj o ruskem napadu na Ukrajino pravijo slovenski, evropski in svetovni voditelji?

L.J./STA
24. 2. 2022, 08.48
Posodobljeno: 24. 2. 2022, 09.59
Deli članek:

Vrstijo se obsodbe ruskega napada na ukrajinske vojaške cilje. Kitajska za zaostritev razmer krivi ZDA in njihova "neodgovorna in nemoralna" dejanja.

Reuters
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen

Obsodbe iz vrst slovenskih, evropskih, zveze NATA in Američanov

Predsednik vlade Janez Janša je danes na Twitterju obsodil napad Rusije na Ukrajino. "Rusija mora takoj umakniti svojo vojsko in v celoti spoštovati ozemeljsko celovitost Ukrajine," kjer pa je treba vzpostaviti območje prepovedi preletov, je zapisal v angleščini. "Vzpostavite prepoved preletov nad Ukrajino. Spoštujte zaveze iz memoranduma iz Budimpešte iz leta 1994," pa je zapisal v drugem tvitu s ključnikom StandWithUkraine. 

Janša se je sicer včeraj namenil, da bo danes odpotoval v Ukrajino. Če je njegov obisk še na mizi, zaenkrat še ni znano.

"Ostro obsojam ruski lahkomiseln in neizzvan napad na Ukrajino, ki ogroža nešteta življenja civilistov. Kljub našim opozorilom in neumornim naporom za diplomacijo je Rusija znova izbrala pot agresije na suvereno in neodvisno državo," je sporočil generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg"Zaveznice v Natu se bodo sestale, da bi naslovile posledice ruskih agresivnih dejanj. Ukrajincem moramo ob teh grozovitih časih stati ob strani. Nato bo storil vse, kar je treba, da zaščiti in brani vse svoje zaveznike," je še dejal.

Rusko invazijo je ostro obsodila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. "V teh temačnih urah smo v mislih z Ukrajino, nedolžnih ženskah, moških in otrokih, ki se soočajo z neizzvanim napadom ter se bojijo za svoja življenja," je zapisala na Twitterju. Dodala je, da bo Kremelj za to odgovarjal in napovedala, da bo danes Evropska unija sprejela še nov paket sankcij proti Rusiji.

Nemčija je obsežno invazijo na Ukrajino, ki jo je danes sprožila Rusija, obsodila kot "dan sramote". Moskvo je opozorila na hude politične in gospodarske posledice, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nemški kancler Olaf Scholz je invazijo označil za "očitno kršitev" mednarodnega prava in "brezvestno dejanje predsednika Vladimirja Putina," ki jo Nemčija najmočneje obsoja. "Izražamo solidarnost z Ukrajino in njenimi prebivalci," je še zapisal v izjavi. Moskvo je pozval, naj takoj konča vojaško operacijo.

Prav tako so v Nemčiji izrazili pripravljenost oboroževanja Ukrajine. Pred tem so nemške oblasti načelno zavračale možnost pošiljanja orožja v Ukrajino, saj da gre za krizno žarišče in da ima Nemčija politiko, ki nasprotuje pošiljanju orožja na krizna žarišča. Stališče se sicer oklepa neresničnih trditev, saj je Nemčija v zadnjem času redno oboroževala Egipt, Saudovo Arabijo in druge države, katerih vojske so vpletene v konflikte v Jemnu in Libiji.

Ruska dejanja je obsodil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki si je v zadnjih dneh prizadeval za nadaljevanje pogovorov med Putinom in Bidnom. "Rusija mora takoj končati svoje vojaške operacije," je zapisal Macron na Twitterju in ocenil, da se je Rusija odločila za vojno proti Ukrajini.

Ameriški predsednik Joe Biden je dejal, da Putina čaka enoten in odločen odziv ZDA ter zaveznikov in partnerjev. Nove sankcije bo naznanil danes zjutraj. "Ves svet moli za Ukrajince, ki trpijo neizzvan in neupravičen napad ruskih vojaških sil. Predsednik Putin se je odločil za vojno, ki bo privedla do katastrofalne izgube življenj in človeškega trpljenja. Samo Rusija je odgovorna za smrt in uničenje, ki bo sledilo temu napadu in ZDA ter zavezniki in partnerji bomo odločno odgovorili. Rusija bo odgovarjala pred svetom," je sporočil Biden.

Kitajska za zaostritev razmer krivi Američane, nasprotuje sankcijam proti Rusiji

Kitajska je izrazila nasprotovanje sankcijam proti Rusiji in hkrati izrazila kritiko ZDA, ki je s svojim širjenjem strahu podžgala ukrajinsko krizo. Pri tem so iz Pekinga dodali, da je širitev zveze NATO ruskega predsednika Vladimirja Putina stisnila v kot.

Pekingu se sankcije ne zdijo "najboljši način reševanja problemov," je sporočila predstavnica zunanjega ministrstva Hua Chunying. Hkrati je izrazila kritiko ZDA in zveze NATO in vprašala, če sta država in zveza razmišljali o posledicah tega, da sta v bližini Rusije nameščali novo vojaško opremo, in s tem v kot spravili tako velikega igralca kot je Rusija.

Hua je izrazila nasprotovanje uporabi izraza "invazija"in poudarila, da ima dogajanje v Ukrajini kompleksno zgodovinsko ozadje.

Hua je ZDA označila za glavno krivko dogajnja v Ukrajini in dodala, da so ZDA "prilivale ogenj na gorečo hišo, hkrati pa s prstom kazale na druge, ki so skušali ogenj pogasiti." "Dejanja ZDA so neodgovorna in nemoralna," je še dejala.

Kitajski pristop k naslavljanju dogajanja je označila za odgovoren. "Kitajska znova poziva vse strani, naj ne zaprejo vrat miru in naj ostanejo zavezane dialogu in pogajanjem," je dejala.