s citati zahodnih državnikov

SDS si svoje misli rada sposoja pri zahodnih levičarjih

L.T.
9. 2. 2022, 18.01
Deli članek:

»Ne sprašuj, kaj bo zate storila domovina. Vprašaj, kaj lahko sam storiš zanjo,« je Simona Himelrajh (SDS) zapisala na Twitterju. Ob tem je sprožila vihar komentarjev, ki so se spraševali, komu je ukradla eno najbolj znanih političnih floskul 20. stoletja.

Twitter
Simona Himelrajh s ponosom objavila najbolj znano politično floskulo 20. stoletja

To izjavo je izrekel ameriški demokratski predsednik John F. Kennedy med govorom ob svoji inavguraciji, ki ga je skupaj s svojim tekstopiscem pripravljal tri mesece. Himelrajhova je na kritike in obtožbe o plagiatu odgovorila z mislijo, da že prvi dan uporabe računa na Twitterju »beležim veliko število všečkov in deljenj. Hvala vsem za podporo!«.

Negativnim komentarjem je sporočila, »da se z ljudmi pod #fake profili, ne bom spuščala v debato in lahko iščejo svoj prostor pod soncem v izmišljenem svetu!«. Kje je prišla do ideje za svojo misel, ni pojasnila.

»Nikoli ne bomo največji, lahko pa smo najboljši«

Fotografija Himelrajhove je pri tem nosila celovito grafično podobo stranke SDS, kar daje slutiti, da je zadeva šla čez strankarski strokovni aparat. Ne bi bilo prvič, da se je skozenj izmuznil plagiat, ki so ga pozneje zanikali.

Pred leti je veliko prahu dvignil govor predsednika vlade Janeza Janše ob 15. obletnici razglasitve državnosti. Frazo, da »nikoli ne bomo največji. Nikoli ne bomo najmočnejši. Lahko pa smo najboljši« in še nekaj več kot sto besed je Janša prepisal od nekdanjega premierja Velike Britanije Tonyja Blaira, ki jih je izrekel, ko je njegova laburistična stranka prvič prišla na oblast.

Twitter
Janša si je te roke sposodil pri ameriškem demokratu.

Janša trdil, da si je govor napisal sam

Janša nikoli ni priznal, da je njegov govor skoraj dobesedno prepisan plagiat, vključno s premori in retoričnimi figurami. V kabinetu predsednika vlade so takrat odgovarjali, da si premier govore pretežno piše sam, pogosto pa govori kar prosto. Svoj plagiat je znova parafraziral ob izjavi, da »nikoli ne bomo največji, lahko pa smo najboljši. (…) Lahko pa smo najboljši kot skupnost in država, le naš zaklad plebiscitne enotnosti, ki žal večino časa treh desetletij leži globoko zakopan sedem klafter pod zemljo, moramo vložiti v našo skupno prihodnost«, ko je imel govor ob 30-letnici plebiscita.

Te roke bodo delale zate

A to sploh ni edini primer, ko si je Janša motive sposojal od zahodnih levičarjev. Med prejšnjo volilno kampanjo si je na dlani napisal »Te roke« in to opremil s podnapisom »bodo delale zate, dokler bo treba«.

To misel in motiv si je SDS sposodila pri ameriškem demokratu Benu Carsonu, ki je to zgodbo razvil skozi svojo življenjsko pot. Kot nevrokirurg se je namreč že pred tem promoviral kot lastnik nadarjenih rok, najprej v knjigi, pozneje pa tudi v filmu. SDS tudi tega ni priznala med svojimi plagiati.

Priznajo ne, z obtožbami pa pohiti

Je pa Janšev medij Nova24 pohitel z obtožbami o plagiatorstvu, ko ga je zaznal pri drugih. Leta 2016 so na muho vzeli stranko Nova Slovenija, ki so jo obtožili, da so na 10. kongresu uporabili slogan, ki da so ga ukradli Alešu Primcu. »Gradimo normalno Slovenijo« se jim je slišalo kot plagiat Primčeve sklepne misli »Za nastop za normalno Slovenijo«. Primc je to izrekel med govorom na enem od svojih taborov.