Slab teden dni časa

Sindikati javnega sektorja Janševi vladi postavili ultimat, sicer ...

S.R./STA
9. 2. 2022, 16.27
Posodobljeno: 9. 2. 2022, 16.47
Deli članek:

Če se vlada Janeza Janše do njihovih zahtev ne bo opredelila do torka, bo sledila stavka.

Bobo
Minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Dogovor o dvigu zdravniških plač, ki naj bi ga vlada sklenila s sindikati, ki zastopajo zdravnike in zobozdravnike, je sprožil plaz zahtev drugih sindikatov v zdravstvu in javnem sektorju na sploh. Sindikati v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva so pogajanja v vlado začeli prejšnji petek, a so se s srečanja že prvi dan vrnili razočarani. Medtem svoje zahtevajo tudi sindikati javnega sektorja, ki so na današnjih pogajanjih vladni pogajalski skupini predstavili svoje zahteve.

Tako tudi drugi sindikati javnega sektorja zahtevajo dvig uvrstitve vseh delovnih mest v javnem sektorju za šest plačnih razredov, pa tudi odpravo omejitve najvišjega plačnega razreda, ki ga je mogoče doseči z napredovanji, za vse javne uslužbence.

Zahtevajo še, da se določi avtomatično usklajevanje vrednosti plačnih razredov. Prav tako pričakujejo, da se vrednost najnižjega plačnega razreda dvigne na raven minimalne plače in se nato dogovorijo ustrezna razmerja tudi do višjih plačnih razredov.

Konkretno le glede nagrajevanja

A vlada se na današnjih pogajanjih po besedah vodij sindikalnih pogajalskih skupin Branimirja Štruklja in Jakoba Počivavška do nobene njihove zahteve ni konkretno opredelila. Konkretna pa je bila pri stališču glede uvedbe nagrajevanja glede na delovno uspešnost, saj se vlada zavzema za možnost, da bi se plača lahko pri neuspešnih znižala do 30 odstotkov, boljše pa bi lahko nagradili z do stoodstotnim dodatkom.

Sindikati javnega sektorja pričakujejo, da se vlada do njihovih zahtev opredeli do torka. V nasprotnem primeru bodo šli v izrekanje o stavkovnih aktivnostih, sta povedala Štrukelj in Počivavšek.

STA
Jakob Počivavšek in Branimir Štrukelj

Nevzdržno?

O zahtevi sindikatov javnega sektorja po dvigu plač za šest plačnih razredov za vse javne uslužbence bo odločala vlada, je po srečanju s sindikati poudaril minister za javno upravoBoštjana Koritnika. Je pa že vnaprej ocenil, da je takšna zahteva v nasprotju s ciljem vlade glede vzdržnosti javnih financ. Koritnik, so bili v vladni pogajalski skupini danes prvič seznanjeni z zahtevo sindikatov po dvigu plač vsem 188.000 javnim uslužbencem za šest plačnih razredov. Po oceni ministra bi ta zahteva le pri osnovnih plačah pomenila 1,5 milijarde evrov višjo maso plač v javnem sektorju.

Štrukelj je sicer to izjavo označil kot sprenevedanje. Počivavšek pa je k temu dodal kritično ugotovitev, da tudi ministrstvo in minister niso podali nobenega drugega predloga o reševanju nastalih razmer.

Minister je sindikatom predlagaltudi oblikovanje delovne skupine, ki bi "zelo natančno, po členih, proučila zakon o sistemu plač v javnem sektorju. Iz pogovorov v preteklosti vemo, da bi se glede nekaterih vprašanj lahko srečali. Ključno je, da naredimo temeljito analizo tistega, kar je treba popraviti," je poudaril Koritnik.