Zmaga slovenske četverice

Po zlati medalji: "Kot ekipa so bili vsi štirje razred zase"

G.G./STA
7. 2. 2022, 19.01
Posodobljeno: 7. 2. 2022, 19.11
Deli članek:

Slovenska četverica Nika Križnar, Timi Zajc, Urša Bogataj ter Peter Prevc je spisala zgodovino tako slovenskega kot smučarskega skakanja nasploh. Vpisala se je v anale kot prva zmagovalka mešane ekipne tekme na olimpijskih igrah, Sloveniji pa priborila prvo olimpijsko zlato na ekipnih tekmah. In to z veliko razliko.

Profimedia
Za zlato medaljo so odgovorni NIka Križnar, Urša Bogataj, Timi Zajc in Peter Prevc.

Poleg veselja ob zgodovinskem uspehu je vladalo tudi veliko olajšanje. Razlogi pa različni. Nekateri so danes skušali nadoknaditi malenkosti, ki so zmanjkale v lovu na kolajno, spet drugi so želeli dokaz, da je vredno premagati težave, ki so jih različne okoliščine postavile na poti do uspeha. V tem pogledu je bil najbolj zgovoren glavni trener ženske skakalne reprezentance Zoran Zupančič. Vnovič je spomnil na zahtevno obdobje pred OI.

"Vse to živčno januarsko obdobje, težave, da smo sploh prišli sem, ter strah pred rezultati testov ... Opravili smo svoje delo. Sem smo prišli po kolajno, domov nesemo dve zlati ter eno bronasto. Naredili smo zgodovinske uspehe in ponosen sem na svojo ekipo, tekmovalke. Za tem uspehom stoji kar nekaj ljudi, od staršev do klubskega osebja, psihologi, opremljevalci. Vse skupaj smo sestavili na način, da smo danes pokazali, da smo bili na tem prizorišču bistveno boljši na najbolj pomembni tekmi. Ponosen sem na delo vseh," je dejal v dolgem odgovoru na vprašanje o občutkih po tako zanesljivem slavju.

Peter Prevc je na drugi strani lahko vendarle poziral s kolajno, potem ko je v nedeljo premleval tiste pol točke, ki mu je zmanjkala do brona. "Prišel sem v sobo, se stuširal, usedel in si rekel, 'kar je bilo, je bilo. Treba je dati to na stran in bomo po olimpijskih iger premlevali, kaj se je zgodilo na posamični tekmi'. Naredili smo načrt za danes, kako bo dan potekal in to je bilo to." Razpletlo se je odlično. Zdaj se lahko 29-letnik pohvali s kompletom kolajn z OI. V Sočiju je osvojil srebro in bron, osem let kasneje še zlato.

Njegov reprezentančni kolega Timi Zajc je bil prav tako izpraznjen. "To bomo videli jutri, kakšni so občutki. Danes še ni bilo kaj časa za razmišljanje. Vsi smo lahko zelo veseli. Nima smisla, da gledamo, koliko je bilo napak. Moramo videti predvsem to, s kakšno prednostjo smo zmagali. Ekipno smo bili zelo uspešni. Lahko si favorit, a nikoli ne veš, kaj bo po tekmi. Marsikaj se dogaja v športu, a danes nam je uspelo, to je najbolj pomembno," je dejal 21-letnik.

Potem ko so diskvalificirali kar nekaj običajno zelo visoko uvrščenih reprezentanc na tovrstnih tekmah, Zajc o tem ni razmišljal. "Sam sem bil danes brez skrbi, mislim, da tudi ostali v ekipi. Kar se tiče opreme, imamo vse po pravilih. To je bilo danes še najmanj stresno," je pristavil.

Urša je bila "malce živčna"

Precej bolj stresno je bilo vse skupaj za Niko Križnar. Ne toliko zaradi sebe, temveč zaradi pripetljaja z Uršo Bogataj, ki so jo kontrolorji opreme po njenem skoku opozorili na nepravilnosti.

"Za prvi skok sem se normalno zbrala, ker takrat še ni bilo teh novic. Ko pa sem prišla po prvem skoku gor, je bilo slišati o precejšnjem številu diskvalifikacij. Vse skupaj nas je malo pretreslo, ker je bila vključena tudi Urša (Bogataj, op. STA), in sicer zaradi prekratke noge. Potem ji je dala kontrolorka, tako kot ostalim puncam, še eno priložnost, da to popravi do finalnega skoka. Urši je uspelo, bilo je vse v redu in zares sem bila vesela, da se je izšlo. Vidi se, da imamo drese kot nacija 'poštimane', marsikatera nacija pa je imela pri tem veliko več napak. Ampak s tem se ne bom obremenjevala, bila pa sem malce živčna na vrhu pred drugim skokom," je vendarle priznala minulo zima najboljša skakalka svetovnega pokala.

Takole pa je strnila misli ob osvojeni prvi zlati kolajni, potem ko je še pred dnevi v mešani coni razlagala, da bi rada vedela, kakšen je ta občutek. "Nimam je še v rokah, ampak ko jo dobim, bo res super občutek. Trenutno se tega še ne zavedam. Kot ekipa smo res dobro delovali. Vidi se ta ekipni duh, to nas je pripeljalo do prvega mesta. Res se zahvaljujem Urši, Timiju in Petru, da sem bila lahko del te ekipe. Resnično sem ponosna na to," je še kolege pohvalila 21-letnica.

Za konec je svoje misli razkril tudi glavni trener moške reprezentance Robert Hrgota. Pravi, da je bila zlata kolajna obliž na nedeljske rane. Vseeno pa pravega dvoma o razpletu ni bilo.

"Nekoliko lažje je, obliž na rano. Ne bi več pogreval včerajšnjega dne, ker je bilo težko. Verjamem, da je bilo Petru najtežje, zato me veseli, da je danes znal narediti ta preklop na tekmi in prikazal dva vrhunska skoka. Tudi Timi, mogoče malo slabši prvi skok, ampak na koncu zelo dobra ocena moškega dela. Za ženski del tako nismo dvomili. Kot ekipa pa so bili vsi štirje danes razred zase. Olajšanje je predvsem zaradi dejstva, da je ubraniti vlogo favorita precej težje kot napadati, sploh ko vsi pričakujejo zlato kolajno," je sklenil prvi mož stroke moške reprezentance.

Ta bo OI nadaljevala od srede naprej na veliki skakalnici. Kvalifikacije bodo v petek, posamična tekma v soboto, ekipna preizkušnja pa bo za konec na vrsti v ponedeljek. Ženske pa po torkovi podelitvi v sredo čaka pot v domovino.