Zahtevajo pojasnila

Bojazen, da bi Madžari slovenske hotele odpeljali po poti Adrie

G.G./STA
2. 2. 2022, 14.31
Posodobljeno: 2. 2. 2022, 14.37
Deli članek:

V SD gospodarskega ministra Zdravka Počivalška in predsednika uprave SDH Janeza Žlaka pozivajo k javnim in jasnim odgovorom glede uveljavljanja predkupne pravice v primeru prodaje 43,2-odstotnega deleža družbe Sava v lasti sklada York.

STA
Hoteli Bernardin
Sava Turizem ima na Obali (Portorož - natančneje Bernardin, Strunjan, Izola), Bledu ter na severovzhodu Slovenije (Moravske toplice, zdravilišče Radenci, Terme Ptuj) v lasti ali upravljanju skupaj 18 hotelov, pet apartmajskih naselij, štiri kampe in dva glampinga. To skupaj nanese več kot 3000 sob, več kot 1200 kamp parcel, več kot 13.000 kvadratnih metro vodnih površin in 60 kongresnih dvoran. V tem naboru je nekaj izmed najbolj znanih hotelov oziroma turističnih kompleksov v državi.

Poslanka SD Meira Hot je povedala, da je minilo teden dni, odkar so v javnost prišle informacije o prodaji Yorkovega deleža družbe Sava, ki je prek podjetja Sava Turizem lastnica ali upravljalka pomembnega deleža slovenskih turističnih kapacitete na Obali, Bledu in severovzhodu Slovenije.

V tem času po njenih opozorilih nihče od odgovornih ni stopil pred kamero, ne Počivalšek ne predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Žlak. Nihče tako ni pojasnil, kaj bo država naredila. "Bo uveljavila predkupno pravico? Bo sledila svojim strateškim dokumentom? Bo zaščitila strateško gospodarsko panogo?" se sprašuje poslanka. Javnost, kot poudarja, ni dobila nobenih pojasnil, še posebej zaposleni v turizmu, ki se "izjemno bojijo dni, ki prihajajo". Kot ugotavlja Hotova, si zaposleni očitno po vseh težavah, ki jih je turizem doživel med epidemijo, ne zaslužijo "niti osnovnega pojasnila, kaj šele kakršnihkoli zavez pristojnih, da bodo zaščitili njihove službe in turizmu omogočili razvoj".

V torek je postalo uradno, da je družba Prestige Tourism, za katero stoji madžarski kapital na čelu s skladom Diofa Asset Management, v ponedeljek s podružnico sklada York Capital Management podpisala dogovor o nakupu 43,2-odstotnega deleža Yorka v Savi, in da je SDH od sklada York prejela obvestilo za uveljavitev predkupne pravice holdinga in Kapitalske družbe, ki sta skupaj lastnika skoraj 47 odstotkov Save.

Ob teh objavah v SD Žlaka in Počivalška pozivajo, da takoj stopita pred kamero in pojasnita, ali in kdaj bo država uveljavila predkupno pravico, kako bosta zaščitila slovenski turizem in kako bo država preprečila podoben primer, kot se je zgodil s prodajo Adrie Airways.

V opozicijski stranki namreč vidijo veliko vzporednic. Tudi od malo znanega nemškega sklada, ki je takrat kupil Adrio, je bilo veliko obljub, a ker ni bilo dolžnega skrbnega pregleda investitorja in ustreznega odziva pristojnih, se je končalo s propadom letalske družbe, je dejala Hotova. "Na tej napaki se moramo učiti," dodaja. Spet je namreč po njenih besedah slišati visokoleteče obljube - Prestiga Tourism bi v Savo vložil 200 milijonov evrov - a "podjetje nima prave spletne strani, zanj ne vemo, kakšne so njegove izkušnje v turizmu, dvome vzbuja tudi lastniška struktura".

Od Počivalška in Žlaka v SD pričakujejo tudi, da pojasnita "vse glasnejše novejše informacije", da naj bi holding od slovenskih podjetij in skladov decembra lani pridobil jasno oblikovano ponudbo za nakup Yorkovega deleža, tako da bi se ohranilo slovensko lastništvo objektov v omenjenih strateških destinacijah. SDH do danes na te ponudbe ni odgovoril, pravi poslanka.

Če minister in prvi mož SDH odgovorov ne bosta dala, to po besedah Hotove pomeni, da se je "država odpovedala slovenskemu turizmu in ji je malo mar za tisoče zaposlenih v panogi ter za ključne strateške destinacije". Potem je treba to jasno povedati, je sklenila.

Počivalšek se je že pogovarjal

Počivalšek je sicer danes zatrdil, da je z družbo Prestige danes že opravil pogovor. "Po vseh zbranih podatkih bomo sprejeli odločitev, kaj je za slovenski turizem najbolje," je dejal.

S sporočilom za javnost se je oglasilo tudi Društvo turističnih novinarjev Slovenije, kjer z veliko zaskrbljenostjo spremljajo dogajanje v slovenskem turizmu. Namesto da bi se osredotočili na to, kako spet zagnati dejavnost po koronski krizi, ter na turistično promocijo, se "moramo zdaj ukvarjati z nerazumno razprodajo slovenskega turističnega zlata oziroma tistim delom slovenskega turizma, ki je še vedno v državni lasti", pravijo.

Pristojne v državi zato javno pozivajo, da "razprodajo slovenskega turizma" preprečijo s pravočasnim odkupom Yorkovega lastniškega deleža v Savi in da potem do konca izpeljejo večkrat obljubljeni turističnega holdinga, v katerem bi združili in prestrukturirali državne turistične naložbe.