Bo država uporabila predkupno pravico?

Madžari le še milimeter stran od ključnega deleža v slovenskih hotelih

G.G./STA
1. 2. 2022, 14.01
Posodobljeno: 1. 2. 2022, 14.32
Deli članek:

Kot se je napovedovalo, je Družba Prestige Tourism, za katero stoji Viktorju Orbanu prijazen madžarski sklad Diofa Asset Management, s podružnico sklada York Capital Management podpisala dogovor o nakupu 43,2-odstotnega deleža Yorka v Savi.

Bobo
Sava Turizem je bila zamišljena kot steber državnega turističnega holdinga, v okviru katerega bi konsolidirali in nato prestrukturirali državna turistična podjetja.
O podpisu pogodbe so bili danes obveščeni tudi na SDH. S tem je začel teči 30-dnevni rok za morebitno uveljavljanje predkupne pravice države pri prodaji Yorkovega deleža v Savi. "SDH in Kad sodelujeta pri pridobivanju relevantnih podatkov in podlag, ki bodo temelj za sprejem informirane upravljavske odločitve," so sporočili iz SDH in dodali, da do sprejema odločitve glede predkupne pravice oziroma sprejema morebitne druge upravljavske odločitve predmetnega postopka ne bodo komentirali. Če bi se SDH odločil za poseg, bi bilo to izjemno veliko presenečenje.

"Družba Prestige Tourism bo vstopila v družbo Sava z ambicijo dolgoročnega razvoja turistične dejavnosti na vseh njenih destinacijah in krepitve njene konkurenčnosti na trgu, kar je skladno z javnim interesom za to panogo in hkrati ne obremenjuje državnega proračuna," so danes sporočili iz družbe. 

Po sklenitvi pogodbe o prenosu deleža in terjatev do družbe Sava s podružnico sklada York Capital Managment in ko bodo za to izpolnjeni odložni pogoji, želi Prestige Tourism v partnerstvu z državo izvesti obsežen investicijski cikel v obstoječe in nove zmogljivosti. Za razvoj Save je pripravljen zagotoviti 200 milijonov evrov lastnih naložbenih sredstev.

Kot navajajo v podjetju, bodo sledili ključnim strateškim ciljem slovenskega turizma, zapisanih v razvojnih dokumentih. "Prestige Tourism v slovenski turizem prinaša splet kapitala, znanja, najboljših praks in izkušenj na področju turizma. Verjamemo, da so naše namere združljive s cilji, ki jih na področju turizma zasleduje slovenska država," je ob tem dejal glavni izvršni direktor in večinski lastnik družbe Michel Caillard.

Vstop novega lastnika v lastništvo Save družba Prestige Tourism načrtuje kot prvi korak pri zaključku dolgoletnega procesa finančnega prestrukturiranja, ki se je začel s prisilno poravnavo. Prestige Tourism ima za izvedbo nakupa zagotovljeno podporo finančnega partnerja, in sicer sklad madžarskega zasebnega kapitala Fönix, ki je v lasti sklada Diofa Asset Management. Prestige Tourism je projektna družba, registrirana v Budimpešti. Caillard ima v lasti 61,2 odstotka družbe, manjšinski lastnik s 30-odstotnim deležem pa je družba Atlantis Property. 

O ozadju poslov in povezavah z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom smo že pisali.

Ponovimo. Lastnik sklada DiofaAsset Management je eden najbogatejših Madžarov Daniel Jellinek, tesno vpet v poslovno omrežje vladajoče stranke Fidesz, ki jo Orban, politični zaveznik Janeza Janše. V vlogi kupca ključnega deleža v Savi  nastopa podjetje Atlantis Property iz Budimpešte, ki ima le dva zaposlena. Konec leta 2020 je imelo za manj kot dva milijona evrov premoženja. 

Lastnik in direktor podjetja Atlantis Property je madžarski poslovnež Zsolt Komonczi. Gre za malo znanega nepremičninarja, ki navidezno ni povezan z Orbanovim krogom, a je do največjih poslov prišel prav v času njegove vladavine.

Sava Turizem ima na Obali (Portorož - natančneje Bernardin, Strunjan, Izola), Bledu ter na severovzhodu Slovenije (Moravske toplice, zdravilišče Radenci, Terme Ptuj) v lasti ali upravljanju skupaj 18 hotelov, pet apartmajskih naselij, štiri kampe in dva glampinga. To skupaj nanese več kot 3000 sob, več kot 1200 kamp parcel, več kot 13.000 kvadratnih metro vodnih površin in 60 kongresnih dvoran. V tem naboru je nekaj izmed najbolj znanih hotelov oziroma turističnih kompleksov v državi.

Komonczijev tesni poslovni partner je tako Norbert Szivek, nekdanji direktor družbe HNAM, madžarske različice Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki upravlja več kot 45 milijard evrov premoženja te države. Od leta 2015 je Szivek član nadzornega sveta v madžarskem energetskem velikanu Mol, v katerem ima glavno besedo država. Je član nove generacije poslovnežev, ki so obogateli po prihodu Fidesza na oblast. Komonczi je bil direktor več Szivekovih podjetij.

Pri nakupu Save je Komoncziju pomagal tudi francoski državljan Caillard, s katerim sta pred kratkim ustanovila podjetje Prestige Tourism. Njun partner v tem podjetju je finančni svetovalec iz Luksemburga Jean-Luc Jourdan. Toda iz informacij, ki so jih pridobili na spletnem portalu Necenzurirano.si, je jasno, da so Komonczi in njegova ekipa le krinka za večje igralce, skrite v ozadju posla.

Dejanski lastnik bo tako družba Diofa, ki upravlja tretji največji nepremičninski sklad na Madžarskem. Kot smo že poročali, njen nadzorni odbor od lanskega poletja vodi Marton Nagy, glavni Orbanov ekonomski svetovalec. Družba Diofa je bila do leta 2020 v lasti madžarske Takarekbank, ki jo obvladuje Jozsef Vida, vzhajajoča zvezda iz Fideszovega poslovnega omrežja. V njegovi lasti je tudi televizijska hiša TV2, ki je leta 2020 od Telekoma Slovenije kupila Planet TV, potegovala pa se je tudi za nakup portala Siol.net.

A vse povezave pri poslu vodijo do Orbanove družine, natančneje do njegovega zeta Istvana Tiborcza, enega najvplivnejših poslovnežev v državi. Z njim namreč poslujeta tako uradni kupec Save kot njegov financer. Ko je Orbanov zet leta 2019 prevzel vajeti nedokončanega prestižnega hotela ob Donavi v mestu Višegrad v bližini Budimpešte, je eden od njegovih uradnih lastnikov postalo podjetje, ki ga vodi Zsolt Komonczi. Tudi v tem primeru naj bi pomagal pri prikrivanju dejanskih lastnikov. Kmalu zatem ga je Orbanov zet bogato preprodal gradbenemu magnatu Laszlu Szijju, enemu od najbogatejših Madžarov, in v kratkem času ustvaril pet milijonov evrov dobička, čeprav mu po poročanju madžarskih medijev »ni bilo treba položiti niti ene opeke«. Lastnik Diofe Daniel Jellinek pa je od Orbanovega zeta kupil eno od nepremičninskih družb. Ko se je Orbanova vlada odločila, da bo poskusila od Kanadčanov nazaj odkupiti letališče v Budimpešti, je v konzorcij za nakup vključila tudi krovno Jellinekovo družbo Indotek.