"Vladi je vseeno za posledice"

Enostransko visoko povišanje plač zdravnikom "v temeljih streslo plačni sistem!" "Sezona lova na višje plače je odprta"

G.G.
1. 2. 2022, 12.25
Posodobljeno: 1. 2. 2022, 13.24
Deli članek:

Dogovor o dvigu plač zdravnikom in zobozdravnikom je razburil druge sindikate javnega sektorja.

Bobo
Branimir Štrukelj opozarja, da je vlada preko noči zdravnikom odobrila višje plače. Medtem ko zahtev drugih sindikatov sploh še ni uvrstila na sejo.
Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides ob visokem dvigu plač vztraja, da se v dogovor zapiše še izstop zdravnikov iz enotnega plačnega sistema. Drugi sindikati temu nasprotujejo.

Sindikati, ki zastopajo zdravnike in zobozdravnike, in ministrstvo za zdravje so v ponedeljek sklenili dogovor o dvigu plač za zdravnike. Z dogovorom naj bi pridobili šest oziroma sedem plačnih razredov.

»Gre za enostransko potezo vlade, ki je v temeljih stresla plačni sistem, zrušila razmerja med plačnimi skupinami in pod vprašaj postavila celoten plačni sistem,« je dejal predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, ki dodaja, da je vlada morala dobro vedeti, kaj to pomeni, pa je to vseeno storila. Zakaj? »Ker jim je povsem vseeno za posledice, ki bodo sledile zaradi te enostranske poteze.«

Na ta način so po Štrukljevem mnenju vsi sindikati javnega sektorja upravičeni do enake zahteve. In to bodo tudi storili. Obenem opozarja, da jih bo vlada »obtoževala politizacije, vmešavanja v predvolilni čas, vendar ne gre pozabiti, da je vlada to sama sprožila in na nek način odprla sezono lova na izboljšanje plač, do česar so vsi enako upravičeni kot zdravniki«.

V sindikatih nikakor ne nasprotujejo zvišanju plač zdravnicam in zdravnikom, vendar zahtevajo, da to velja za vse, tudi za čistilke, kuharice, pomočnice vzgojiteljic in profesorje na univerzah ter druge raziskovalce.

Na ministrstvu pojasnjujejo, da pogajanja s sindikati zdravnikov in zobozdravnikov aktivno potekajo, vsebinsko pa jih ne komentirajo do podpisa končnega dogovora. Med pogajanji so se o plačah dogovarjali v okviru obstoječega sistema, pogovarjali pa so se tudi o oblikovanju delovne skupine za pripravo novega predloga zakona o plačah zdravnikov.

Zahtevajo enako kot zdravniki

Jakob Počivavšek je v imenu pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja je izpostavili, da vlada krši vsaj dve zavezi, ki jih ima do vladnih uslužbencev in do sindikatov javnega sektorja. »Zaveza, da bo glede temeljnih vprašanj plačnega sistema doseženo soglasje s sindikati javnega sektorja, kar je bilo prekršeno s PKP 10 in z današnjim dogovorov. Vlada pa krši tudi zavezo, da se bo pogajala o usklajevanju plačnih razredov. Ta pogajanja naj bi se začela en mesec po sklenitvi dogovora maja 2021. Do danes še ni prišlo do teh pogajanj, kljub temu, da smo sindikati večkrat pozivali vlado, naj skliče in začne pogajanja,« je uvodoma povedal Počivavšek. V obeh pogajalskih skupinah so se zato odločili za možnost, ki jim jo daje poslovnik. Če stran, ki je na vrsti, ne skliče pogajanj na poziv druge strani, jo lahko druga stran, razloži Počivalšek in sporoči, da so »za sredo (naslednji teden) ob 10. sklicali sejo pogajalske komisije in na na njo povabili vladno pogajalsko skupino«.

V teh pogajanjih bodo vladi predstavili pričakovanja in zahteve. »Te zahteve so logična posledica vladnih odločitev. So pa preproste. Gre za spoštovanje zaveze, da vlada glede temeljnih vprašanj plačnega sistema doseže soglasje s sindikati javnega sektorja«:
- Da se določi usklajevanje vrednosti plačnih razredov najmanj z inflacijo
- Da se dvigne vrednost plačnih razredov, tako da se odpravi uravnilovka v spodnjem delu plačne lestvice, kar pomeni, da se vrednost najnižjega plačnega razreda dvigne na nivo minimalne plače in se dogovorijo ustrezna plačna razmerja od višjih plačnih razredov
- Da se dvigne uvrstitev vseh delovnih mest v javnem sektorju za šest plačnih razredov, kot je bil najnižji dvig delovnih mest zdravnikov in zobozdravnikov
- Da se odpravi omejitev najvišjega plačnega razreda, ki ga je mogoče doseči z napredovanji za vse javne uslužbence
- Da se posrednim proračunskim uporabnikom zagotovijo ustrezna sredstva, ki jim ga bodo prinesli višji stroški dela zaradi realizacije prej naštetih zadev

Počivavšek pravi, da se bo vlada na pogajanja odzvala vsaj tako ažurno in konstruktivno kot na pogajanjih z zdravniki. Meni, da bi jih lahko zaključili v roko enega meseca.

Napoved stavke

Reprezentativni sindikati v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva ter zdravstvene nege medtem še vedno čakajo na začetek pogajanj z vlado. Kot so pojasnili prejšnji teden, je večje število točk iz novembrskega dogovora o nujnih ukrepih na področju plač, ki so ga sklenili z vlado Janeza Janše, ostalo nenaslovljenih. Vladi so postavili jasne zahteve in za 16. februar napovedali stavko. Zahtevajo namreč takojšen začetek pogajanj ter sprejem standardov in normativov v zdravstvu in socialnem varstvu v skladu s sporazumom.