Eni dosegli svoje

Zdravniki pridobili šest do sedem plačnih razredov, v drugih zdravstvenih dejavnostih pa pred stavko

S.R./STA
1. 2. 2022, 10.59
Posodobljeno: 1. 2. 2022, 12.56
Deli članek:

Zdravniki naj bi v skladu z dogovorom z ministrstvom za zdravje pridobili šest oziroma sedem plačnih razredov. Pa se bodo z vlado uspeli dogovoriti tudi ostali sindikati v zdravstvu? V sindikatu delavcev v zdravstveni negi so nam pojasnili, da od vlade pričakujejo enako.

Bobo
/

Po nekaterih neuradnih informacijah STA bi vlada o dogovoru, doseženem v ponedeljek, morebiti lahko odločala že danes.

Medtem ko sindikati v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva ter zdravstvene nege še vedno čakajo na začetek pogajanj z vlado in so prejšnji teden že zapretili, da bo v nasprotnem primeru 16. februarja sledila stavka, so sindikati, ki zastopajo zdravnike in zobozdravnike, z ministrstvom za zdravje v ponedeljek sklenili dogovor o dvigu plač za zdravnike. Z dogovorom naj bi pridobili šest oziroma sedem plačnih razredov. V dogovoru naj bi bil tudi izstop iz enotnega plačilnega sistema v javnem sektorju, poročata Večer in N1.

Po osnovnem vladnem predlogu, ki ga je pridobil Večer, je vlada vsem zdravnikom ponudila dvig izhodiščnih plač za šest plačnih razredov oziroma za 24 odstotkov. Izjema so le zdravniki pripravniki, ki so jim ponudili za 28 odstotkov višje plače.

Na N1 pa so neuradno izvedeli, da bi bila hkrati uvedena tudi nekatera nova delovna mesta. Uvedeno naj bi bilo tudi novo delovno mesto starejši zdravnik specialist, ki bi bil uvrščen v 63. plačni razred. To je šest razredov več od najvišjega plačnega razreda, ki ga zdravniki lahko dosežejo trenutno.

Drugi sindikati so nasprotovali

Na ministrstvu so pojasnili, da pogajanja s sindikati zdravnikov in zobozdravnikov aktivno potekajo, vsebinsko pa jih ne komentirajo do podpisa končnega dogovora. Med pogajanji so se o plačah dogovarjali v okviru obstoječega sistema, pogovarjali pa so se tudi o oblikovanju delovne skupine za pripravo novega predloga zakona o plačah zdravnikov.

Po neuradnih informacijah Večera pa sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides vztraja, da se v dogovor zapiše izstop zdravnikov iz enotnega plačnega sistema, medtem ko drugi sindikati, ki so bili prisotni na pogajanjih, temu nasprotujejo.

Temelj za dvig zdravniških plač je deseti interventni zakon, ki je najvišji plačni razred zgolj za zdravnike in zobozdravnike s 57. dvignil na 63. plačni razred. V Fidesu pa dogovora niso želeli komentirati. Sporočili so, da bi bilo "do uradnega zaključka pogajanj in parafiranja vsebin preuranjeno karkoli komentirati". V Fidesu so sicer v današnjem sporočilu izrazili pričakovanje, da bodo usklajene vsebine v kratkem realizirane "kot priznanje slovenskim zdravnicam in zdravnikom za opravljeno požrtvovalno delo v dveh letih spopadanja z epidemijo ter kot pozitiven signal za izzive, ki nosilce zdravstvene dejavnosti v javnem zdravstvenem sistemu čakajo po zaključku epidemije". Poudarili so, da je predmet pogajanj izključno vsebina aneksa k posebnemu tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike kot realizacije določbe v zadnjem interventnem zakonu za omilitev posledic epidemija covida-19.

Sprejeli izhodišča

Na drugi strani reprezentativni sindikati v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva ter zdravstvene nege še vedno čakajo na začetek pogajanj z vlado. Kot so pojasnili prejšnji teden, je večje število točk iz novembrskega dogovora o nujnih ukrepih na področju plač, ki so ga sklenili z vlado Janeza Janše, ostalo nenaslovljenih. Vladi so postavili jasne zahteve in za 16. februar napovedali stavko. Zahtevajo namreč takojšen začetek pogajanj ter sprejem standardov in normativov v zdravstvu in socialnem varstvu v skladu s sporazumom.

Za odziv na današnjo vest o dogovoru med ministrstvom za zdravje in sindikati, ki zastopajo zdravnike in zobozdravnike, smo se obrnili na predsednico sindikata delavcev v zdravstveni negi Slavico Mencingar, ki je poudarila, da tako od ministrstva kot vlade tudi v zdravstveni negi pričakujejo enak odnos, pristop k pogajanjem in predvsem rezultat. Kot nam je še potrdila, se bodo pogajanja začela v petek.

Z ministrstva za zdravje so sicer prejšnji petek ob napovedi stavke izpostavili, da se trenutno v zdravstvu soočajo z izjemnimi razmerami, a da verjamejo, da bodo v kratkem sedli za skupno mizo. Vlada je nato v soboto sprejela izhodišča za pogajanja za sklenitev aneksov h kolektivnim pogodbam za zaposlene v teh dejavnostih.