Se je krivulja obrnila navzdol?

Na navadnih oddelkih skoraj polovica "covidnih" bolnikov, pri katerih je covid "le" pridružena bolezen

S.R.
1. 2. 2022, 09.38
Posodobljeno: 1. 2. 2022, 12.19
Deli članek:

V Sloveniji smo včeraj zabeležili kar za 1000 manj novih primerov okužbe kot pred tednom dni.

Nataša Juhnov
/

Če že dnevnim podatkom o številu okuženih v tem obdobju ne bi smeli pripisovati pretiranega pomena, kar še posebej velja zdaj, ko so pristojni uvedli številne spremembe pri testiranju, jih vendarle vestno objavljamo. Če so namreč za nekatere prva novica dneva, ko se razmere slabšajo, je pošteno, da je enake obravnave deležna tudi vzpodbudna statistika. Tako so po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v Sloveniji včeraj potrdili 11.810 primerov okužbe s sars-cov-2, delež pozitivnih testov pa je bil 75,8-odstoten. Prejšnji ponedeljek smo denimo ob podobnem deležu pozitivnih (75,5 odstotka) zabeležili 12.833 primerov okužbe, kar za tisoč več. V zadnjih dneh se tako kažejo znaki, da smo vrh vala omikrona že dosegli. Vprašanje sicer ostaja, kako je z rezultati testov, ki se v Slovenijo vračajo iz nemškega laboratorija, zato teh podatkov ne gre jemati kot suho zlato. Pri NIJZ sicer ocenjujejo, da je v Sloveniji trenutno aktivno okuženih 175.504 prebivalcev.

Stanje v bolnišnicah

Bolj pomembni so podatki iz slovenskih bolnišnic. Po podatkih vlade je bilo danes včeraj hospitaliziranih 887 tako imenovanih "covidnih" bolnikov, od katerih jih je 132 potrebovalo intenzivno terapijo. 14 bolnikov je umrlo.

Pristojni so, kot so obljubili, danes postregli tudi z ločenimi podatki o tem, koliko od teh bolnikov se je v bolnišnici dejansko znašlo zaradi covida in koliko je takih, pri katerih je covid zgolj "pridružena" bolezen oziroma so jim okužbo potrdili naključno. Od 755 "covidnih" bolnikov na navadnih oddelkih jih je včeraj tam "zaradi covida" ležalo 391, 364 pa je bilo bolnikov "s covidom," torej skoraj polovica. Na enotah za intenzivno nego je slika precej drugačna. Od 132 "covidnih" bolnikov je intenzivno terapijo "zaradi covida" potrebovalo kar 116 bolnikov.