Pretreseni svojci

Iz grobov izginili lobanji, tretji je bil na srečo prazen, za petami so jim policisti

R.T.
2. 2. 2022, 13.38
Deli članek:

Policija v avstralskem Melbournu preiskuje krajo dveh lobanj z enega od pokopališč.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Zločin, ki se je v zadnjem tednu pripetil na pokopališču Footscray v Melbournu, je po navedbah policije močno pretresel svojce pokojnikov, ki sta med večnim počitkom ostala brez glave. Neznanci so namreč iz krst v dveh različnih grobnicah odnesli lobanji. Zlikovci so prvo lobanjo ukradli v noči na 28. januarja, v noči na torek pa je iz neke druge krste izginila še druga. V obeh primerih so obiskovalci naslednji dan opazili, da sta bila groba poškodovana, o dogodkih pa so obvestili policijo.

»Za družine je to zelo mučno. Seveda niso pričakovali, da jim bo policija sporočila takšno vest. Pričakovali so, da bodo njihovi bližnji počivali v miru,« je pojasnil policijski inšpektor Ben Jarman, ki je dodal, da zaenkrat niso ugotovili nobene povezave med obema grobovoma. Kot je še razkril, so v preiskavi ugotovili, da se je nekdo lotil še tretjega groba, a je šlo za vnaprej rezervirano zadnje domovanje in je bil tako še prazen. Policija lahko po navedbah Jarmana o motivu zaenkrat le ugiba.

»Ker gre za tako nenavaden zločin, je o tem, dokler ne bomo ujeli storilca in ugotovili motiva, zelo težko ugibati,« je pojasnil. Tudi število storilcev je zaenkrat še neznanka, a so lahko ponoči do grobov dostopali le peš. Ker so v grobnice vlomiti, policisti domnevajo, da so uporabili orodje. Tega na kraju sicer niso našli, so pa našli nekatere druge predmete, ki bi lahko pripadali tatovom lobanj. Dogajanje okoli pokopališča od včeraj tudi ponoči nadzira policija.