Verbalni delikt

»Če se tak standard uveljavi za vse v družbi, smo opleli«

Mihael Korsika
2. 2. 2022, 13.29
Posodobljeno: 2. 2. 2022, 13.34
Deli članek:

Nekdanjemu predsedniku državnega zbora Pavlu Gantarju je policija izrekla globo, ker naj bi s svojim zapisom na Twitterju užalil Antona Olaja; ne sicer generalnega direktorja policije, temveč Antona Olaja kot državljana. Gantar je za Novice Svet24 napovedal, da bo uporabil vsa pravna sredstva za spodbijanje kazni. »Evidentno gre za verbalni delikt in ustavni napad na svobodo govora, še posebej na kritiko oblasti,« je prepričan.

STA
Anton Olaj je Pavla Gantarja (na fotografiji) ovadil kot državljan, ne kot prvi mož policije.

twitter
Pavel Gantar

twitter
.

»Res je! Po mestu krožijo organizirane tolpe državljanov, ki na nič hudega sluteče ljudi mečejo solzivec in jih polivajo z vodo,« se je glasil oktobrski zapis na Twitterju nekdanjega predsednika državnega zbora Pavla Gantarja, zaradi katerega mu je policija izrekla globo zaradi drznega vedenja.

Gantarjev zapis se je nanašal na objavo ene izmed uporabnic Twitterja, v katerem je bila ta kritična do ukrepanja policije med protivladnimi protesti v slovenski prestolnici. Globo v višini 250 evrov si je Gantar prislužil na podlagi ovadbe generalnega direktorja policije Antona Olaja, ki ga je sicer na policijo prijavil kot državljan, in kot ne prvi mož varuhov reda in mira.

Le premier in minister lahko žalita

Ob tem je nenavadno, da Olaj na primer ni vložil ovadbe zoper notranjega ministra Aleša Hojsa, ki je policijske sindikaliste označil za lenuhe, policiste in vojake, ki se ne želijo cepiti, pa za mevže. Brez globe zaradi drznega vedenja jo je Hojs odnesel tudi junija lani, ko je protivladne protestnike ob dnevu državnosti označil za svinje.

Pavel Gantar je po prejemu odločbe o prekršku na Twitterju pomenljivo zapisal: »Člen 133.« Gre za zloglasno določilo kazenskega zakonika nekdanje Socialistične federativne republike Jugoslavije, ki je vpeljalo verbalni delikt in na podlagi katerega so bili lahko prebivalci prejšnje skupne države za širjenje sovražne propagande obsojeni na najmanj eno leto in največ deset let zapora.
»Evidentno gre za verbalni delikt in ustavni napad na svobodo govora, še posebej na kritiko oblasti,« je včeraj odločbo o prekršku za Novice Svet24 ocenil Gantar, ki je sicer v vladi Antona Ropa opravljal funkcijo ministra za informacijsko družbo. Odločba o prekršku je bila po njegovih besedah izdana 6. januarja, nanjo pa se je še pravočasno pritožil. »Policija ima zdaj 30 dni časa, da spiše utemeljitev odločbe, ne prekrška. Ko bodo to storili, bomo vložili zahtevo za sodno varstvo,« je dodal in napovedal, da bo za obrambo svobode govora uporabil vsa pravna sredstva. Po njegovi oceni bodo na policiji zelo težko dokazali in utemeljili prekršek.

Pavel Gantar / Twitter
Odločba, ki jo je prejel Pavel Gantar.

Gantar je sicer dobil vtis, da poskuša šef policije s pravnimi sredstvi povrniti ugled policiji, ki je bil močno omajan prav v času njegovega vodenja. S tem po mnenju Gantarja še poglablja razkorak med policijo in javnostjo, najbolj pa trpi policija kot institucija.

Obenem se Gantar sprašuje, ali Olaj s prijavo ni prestopil meje zlorabe položaja, saj v primeru, ko je minister Hojs policijske sindikaliste označil za lenuhe, tega niti kot generalni direktor niti kot državljan ni ovadil zaradi žalitve. Gantar nam je še zaupal, da je celo razmišljal, da se ne bi pritožil. »V osmih dneh bi plačal polovičko, torej 125 evrov, s čimer bi postal prva potrjena žrtev delovanja vlade« pri omejevanju svobode govora. »Če se tak standard uveljavi za vse v družbi, smo opleli, kar se tiče demokracije,« je prepričan nekdanji prvi mož slovenskega parlamenta.

Policijo smo povprašali, koliko glob zaradi drznega vedenja so že izrekli letos in koliko jih v povprečju izrečejo na leto, a nam na vprašanja niso odgovorili.

Užaljen in prizadet tudi Möderndorfer

»Policija, glede nastopa Snežiča pred preiskovalno komisijo vam sporočam, da sem užaljen in prizadet. Boste ukrepali? Pa da vidim, ali veljajo samo Olajeva beseda in ukazi,« se je prek Twitterja odzval poslanec LMŠ Jani Möderndorfer.

Doktor davčnih utaj Rok Snežič, ki je zelo blizu predsedniku vlade Janezu Janši, je minuli teden zavrnil odgovore na vprašanja poslanca Möderndorferja na zaslišanju pred parlamentarno preiskovalno komisijo, ki preverja domnevno nezakonito financiranje največje vladne stranke SDS. Ob tem je poudaril, da mu je kot dvojnemu doktorju prava izpod časti, da bi ga zasliševal »gospod Jani (Möderndorfer, op. a.), ki je medicinski brat po izobrazbi«. Möderndorferju sicer ni bilo izpod časti, da je vprašanja zastavil nekdanjemu zaporniku.

Snežič je bil pred leti obsojen zaradi davčnih utaj, nekaj časa pa si je celico v zaporu na Dobu delil tudi s predsednikom SDS, katerega pravnomočno obsodbo v aferi Patria je kasneje razveljavilo ustavno sodišče.

Bodo ovadbe začeli vlagati državljani?

Z Olajevo prijavo in izrečeno globo policije bi se lahko sprožil plaz predlogov za izrek globe zaradi drznega vedenja oziroma zapisov najvišjih predstavnikov oblasti.

»Ne meči biserov med svinje,« je o protivladnih protestih zapisal Hojs. Jeseni pa je dejal: »Očitno so to, bi reku, največje mevže v tej državi, torej policisti in vojaki, ki se očitno bojijo cepljenja.« »Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan,« pa je o novinarkah nacionalne televizije že pred leti zapisal premier Janša.

Če se ob teh izjavah kot državljani počutite užaljene in prizadete, lahko začnete vlagati predloge za uvedbo prekrška proti predstavnikom oblasti.