zdravstvo, šolstvo in sociala

Za lažje delovanje družbe več izjem pri režimu karantene

G.G./STA
19. 1. 2022, 06.52
Posodobljeno: 19. 1. 2022, 06.56
Deli članek:

Omikron je v Sloveniji povzročil veliko število karanten. Z današnjim dnem stopajo v veljajo spremembe, izjeme v zdravstvu, šolstvu in socialnem varstvu.

Damjana Nemeš
Fotografija je arhivska

Od danes na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) med izjeme od napotitve v karanteno spadajo tudi zaposleni v zdravstvu, socialnem varstvu ter vzgoji in izobraževanju. Ob tem se bodo morali zaposleni po tveganem stiku z okuženo osebo sedem dni vsakodnevno testirati bodisi s hitrimi testi za samotestiranje bodisi pri izvajalcih hitrega testiranja, pri delu pa uporabljati zaščitne maske tipa FFP2.

Med izjeme bodo po novem ob tveganem stiku spadali tudi predšolski otroci, učenci, dijaki, študenti in udeleženci izobraževanja odraslih, če bo do visoko tveganega stika prišlo v okviru šolanja. Tudi navedeni se morajo ne glede na cepilni status v obdobju sedem dni vsakodnevno testirati.

Šolski oddelek bodo po novem napotili v karanteno, če bo število okužb s koronavirusom v posameznem oddelku v obdobju 14 dni doseglo oz. preseglo 30 odstotkov glede na vse učence v posameznem oddelku. V veljavi sicer ostajajo tudi predhodno sprejete izjeme od karantene.