Negativni simptomatski v izolacijo

Takšne so spremembe pri protokolu testiranja: večina simptomatskih najprej na hitri test

G.G.
18. 1. 2022, 13.47
Posodobljeno: 19. 1. 2022, 06.24
Deli članek:

Ker so laboratoriji preobremenjeni z analizo brisov, so se pristojni odločili za spremembo protokola testiranja. V veljavo stopijo v sredo.

Bobo
Točka za množično testiranje v Stanežičah v Ljubljani.
Kapacitete za PCR-testiranja si v javnem sistemu trenutno namenjene le potrjevanju okužb, če pa lahko zasebniki diagnostiko s to metodo zagotavljajo kje drugje, jih še vedno lahko, je odgovoril Vindišar.

Novosti je predstavil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar.

V prvi skupini so vse asimptomatske osebe, ki se testirajo na množičnih točkah. Za te je predvideno, da opravijo hitri antigenski test pri proizvajalcih ali se samotestirajo. Če je izvid pozitiven, opravijo še bolj zanesljivo PCR testiranje.

V naslednji kategoriji so osebe s simptomi okužbe covida. V prvi skupini v tej kategoriji so posebej ranljive osebe (kronični bolniki, imunokompromitirani, otroci, nosečnice). Pokličejo osebnega zdravnika, ki jih naroči na PCR testiranje.

Na tem mestu bistvena sprememba

Preostale simptomatske osebe se morajo odslej zadovoljiti s hitrim testiranjem ali samotestiranjem. V primeru pozitivnega izvida sledi uveljavljena pot, z dokazilom o pozitivnem izvidu se naročijo na PCR testiranje.

Če je pri simptomatski osebi hitri test negativen, se mora kljub temu izolirati za tri dni. Če se težave nadaljujejo, obvesti svojega zdravnika in se naroči na PCR testiranje.

Če simptomi izzvenijo, »lahko rečemo, da oseba ni okužena s SARS-CoV-2,« je razložil Vindišar. Dalje. Če je PCR pri simptomatski osebi negativen, je seveda ta oseba brez okužbe. »V primeru pozitivnega izvida, se oseba izolira za 10 dni in pridobi veljavno covidno potrdilo,« je dejal Vindišar.

Za pomoč so se obrnili na tujino

Kot je namreč na novinarski konferenci pojasnila direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik, je vzorcev za PCR testiranje vsak dan več, laboratoriji pa delujejo na zgornji meji zmogljivega. Po njenih navedbah ob takšnih številkah, kot jih beležimo, rezultatov PCR testiranja ni več mogoče sporočati v 24 urah, kot je veljalo doslej, temveč bodo lahko to storili le še v največ 48 urah. Nov protokol, ki ga je danes predstavil Vindišar, bo po njenih navedbah zadevo nekoliko olajšal. Ocenila je, da bi lahko z njim prihranili 30 do 35 odstotkov potrebnega PCR testiranja, pri čemer si prizadevajo tudi za vzpostavitev pomoči iz tujine. Kako bi bila ta pomoč videti? Žohar Čretnikova je pojasnila, da so prejšnji teden objavili postopek javnega naročanja, v okviru katerega iščejo laboratorij v tujini, ki bi bil sposoben sprejeti njihove vzorce. Odgovornost za sprejemanje vzorcev in sporočanje rezultatov bi ob tem vseeno prevzel nacionalni laboratorij, ki ima po njenih navedbah maksimalne kapacitete nekje med 9000 in 10.000 vzorci. Začasne rezerve tako Žohar Čretnikova vidi le v podaljšanju odzivnega časa. Pričakuje sicer, da bodo s tem in z novim protokolom "zmogli dneve, ki prihajajo."