Vedno poklicati zdravnika?

FOTO: Kaj storiti, če ste pozitivni na testu in se želite izogniti gneči v Stanežičah

G.G.
17. 1. 2022, 13.35
Posodobljeno: 17. 1. 2022, 14.45
Deli članek:

Ob eksploziji okužb z različico omikrom so prenatrpana tudi nekatera mesta za testiranje. Najhuje je v Ljubljani.

Bobo
Vrsta vozil pred testno točko v Stanežičah.
Če ste pozitivni na hitrem testu, lahko opravite potrditveni PCR test kjerkoli. Če pa boste poklicali svojega osebnega zdravnika, vas bo ta napotil točno določeno testno točko, v primeru Zdravstvenega doma Ljubljana so to Stanežiče. 

V Ljubljani se je vstopna točka za drive-in odvzem brisa za PCR testiranje danes preselila iz garažne hiše v Stožicah v Stanežiče. Parkirišče P+R je sicer nekoliko bolj oddaljeno iz središča, vendar je večje in na odprtem prostoru. Toda naval je takšen, da so tudi tam nastajale kolone avtomobilov, do zastojev je začasno prišlo celo na cesti Medvode - Ljubljana. »Ste 218. v čakalni vrsti,« je nekdo napisal na Facebook.

V Ljubljani je možno PCR (potrditveno ali prvo) testiranje opraviti na več točkah. Zakaj torej takšna gneča v Stanežičah? Če imate zdravnika v Zdravstvenem domu Ljubljana, vas bo ob simptomih, ki so značilni za covid-19, naročil in napotil na testno točko v Stanežičah. To bo storili tudi, če ste bili pozitivni na hitrem testu. Ker ima večina prebivalcev Ljubljane zdravnika v ZD Ljubljana, je najbolj prometno na »njihovi« testni točki.

PCR lahko opravite pri različnih izvajalcih testov

V Ljubljani in tudi ponekod drugod po Sloveniji je možno brezplačno testiranje tudi na drugih točkah. Testiranja izvajajo Zdravstveni zavod Zdravje, NYD testiranje, podjetje Pacient, ... Če imate osebnega zdravnika pri kateri od teh ustanov, lahko opravite PCR test tudi pri njih. Sicer pa se lahko pri njih zglasite na hitrih testih. Če ste na hitrem testu pri teh izvajalcih pozitivni, lahko pri njih ali kjerkoli drugje opravite tudi PCR testiranje. 

To vam zagotovijo tudi, če od doma prinesete pozitiven izvid samotestiranja, ponekod je dovolj že fotografija. Naročanje ni potrebno, s seboj pa morate imeti kartico zdravstvenega zavarovanja, osebni dokument in, kot rečeno, dokazilo o pozitivnem hitrem testu ali hitrem testu za samotestiranje.

Bobo
PCR testiranje v Stanežičah.

Na ministrstvu za zdravje pojasnjujejo, da je vsak izvajalec hitrih antigenskih testov dolžan tistemu, ki je prejel pozitivni izvid, zagotoviti brezplačno PCR testiranje. Lokacija opravljanja ni pomembna, pri njih ali v drugi ustanovi, ki opravlja PCR teste.

Ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje pa nimata enotnega seznama vseh točk, kjer se lahko opravi brezplačno PCR testiranje s pozitivnim hitrim testom. Izvajalci testov sicer morajo imeti potrdilo ministrstva, da so usposobljeni za izvajanje testov.

Bobo
V Stožicah je nastajal problem, ker so v garaži niso ugašali vozil, v Stanežičah to ni več problem.

Bobo
PCR testiranje v Stanežičah.