Zaprl jih je v sinagogo

Zajetje talcev v Teksasu: v Angliji aretirana dva najstnika

L.J.
17. 1. 2022, 11.14
Posodobljeno: 17. 1. 2022, 11.43
Deli članek:

V povezavi s sobotnim zajetjem talcev v sinagogi v Teksasu so v angleškem Manchestru aretirali dva najstnika.

Reuters
44-letni britanski državljan je zajel 4 talce v teksaški sinagogi in jih zadrževal 10 ur.

Moški, ki je v soboto domnevno zajel talce in ga je kasneje ubila policija, je bil 44-letni britanski državljan Malik Faisal Akram.

Najstnika, ki so ju v Manchestru aretirali v povezavi z dogodki, je pridržala britanska protiteroristična policija. Britanci so potrdili, da sta bila najstnika aretirana v povezavi z zajetjem talcev.

Ameriški zvezni preiskovalni urad FBI je sicer pred tem navedel, da "ni znakov," da bi bil v zajetje talcev v sinagogi poleg 44-letnika vpleten še kdo, poroča STA. Akram je ob zajezju 4 talcev domnevno zahteval, naj iz zapora v Teksasu izpustijo pakistansko znanstvenico Afijo Sidiki, ki je bila v ZDA zaradi domnevnega umora ameriških vojakov v Afganistanu obsojena na 86 let zapora.

Britanski BBC med tem poroča, da je brat Akrama na socialnem omrežju Facebook zapisal, da je imel brat težave z duševnim zdravjem in se v imenu družine opravičil vsem žrtvam nesrečnega incidenta.

Tako ameriški predsednik Joe Biden kot britanska zunanja ministrica Liz Truss sta incident obsodila kot dejanje terorizma in antisemitizma. FBI je sicer v izjavi za javnost zapisal, da incident ni bil posebej povezan z židovsko skupnostjo, niti naj ne bi v dejanju šlo za del večje operacije, se pa še vedno trudijo vzpostaviti motiv.