SLOVENSKI FILM

Celovečerec Moja Vesna gre v boj na Berlinale

M. V.
17. 1. 2022, 11.58
Posodobljeno: 17. 1. 2022, 12.06
Deli članek:

Prvi celovečerni film režiserke Sare Kern bo v tekmovalnem programu Generation Kplus doživel tudi svetovno premiero.

Sweetshop&Green in CvingerFilm
Moja Vesna

Film Moja Vesna, slovensko-avstralska koprodukcija režiserke Sare Kern bo imel svetovno premiero na 72. berlinskem mednarodnem filmskem festivalu, kjer v sekciji Generation Kplus tekmuje za kristalnega medveda. Scenaristka in režiserka pravi: »Zelo sem vesela, da je bil naš film izbran za Berlinale! Izjemno sem hvaležna nadarjeni igralski zasedbi in ekipi, ki je sodelovala pri filmu, da je verjela v projekt in me podpirala pri snemanju mojega prvega celovečernega filma. Zahvaljujem se Berlinalu, kjer bo film imel svetovno premiero.«

Celovečerni prvenec večkrat nagrajene slovenske scenaristke in režiserke je tiha in poetična karakterna zgodba o družinski ljubezni in žalosti, ki spremeni dinamiko v razdrobljeni družini. Desetletna Moja živi v predmestju Melbourna z žalujočim slovenskim očetom in nosečo dvajsetletno sestro Vesno. Ker se ne more sprijazniti z materino nenadno smrtjo, se Moja raje pripravlja na rojstvo otroka, medtem ko se Vesna zapleta v lastne težave. Odločna in vedra Moja zaman upa, da bo Vesna sčasoma zapolnila praznino v njenem življenju, ki jo je za sabo pustila pokojna mama. Toda Vesna sili Mojo, naj sprejme dejstvo, da je njuna mati v resnici umrla, zaradi česar se odnosi med sestrama zaostrijo in ko se bliža rojstvo, se žalujoča družina še naprej drobi. Ko spozna Mirando in njeno nenavadno hčerko Danger – družino, ki se zelo razlikuje od njene – se Mojin svet začne odpirati.

V glavnih vlogah nastopajo slovensko-avstralska igralka Loti Kovačič, ki pred tem ni imela igralskih izkušenj, Mackenzie Mazur, slovenski igralec Gregor Baković in Claudia Karvan, ena najbolj priznanih avstralskih igralk. V ustvarjalni ekipi sta tudi slovenska snemalec Lev Predan Kowarski in oblikovalec zvoka Julij Zornik.

Sweetshop&Green in CvingerFilm
V glavni vlog nastopa slovensko-avstralska igralka Loti Kovačič.

Sara Kern (1989) je v Sloveniji rojena scenaristka in režiserka, ki živi v Melbournu v Avstraliji. Leta 2013 je diplomirala iz filmske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani. Preden se je preselila v Avstralijo, je več let delala kot scenaristka za otroški in mladinski program slovenske nacionalne televizije. Njen kratki film Srečno, Orlo! iz leta 2016 je bil premierno prikazan na 73. beneškem filmskem festivalu, nato pa še na festivalih v Torontu, Chicagu in Seattlu. Sara je bila izbrana za TIFF Talent Lab (2017), Torino Script Lab (2018) in Cannes Cinéfondation Residence (2018), kjer je razvila svoj celovečerni prvenec Moja Vesna, le ta je bil posnet leta 2021 in bo torej premierno prikazan na letošnjem Berlinalu.

»Sara Kern je predstavnica novega vala slovenskih režiserk s sodobno in pogumno filmsko vizijo. Prepričana sem, da je Sarin uspeh na Berlinalu le prvi korak v karieri odlične režiserke in prispevek k širšemu priznanju nadarjenih filmskih ustvarjalcev iz Slovenije,« pa je ob tej izjemni uvrstitvi slovenskega filma povedala direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar.