Pogodbo s podjetjem Majbert Pharm je 17. decembra leta 2020 sklenil tedanji zdravstveni minister Tomaž Gantar iz vrst Desusa, nato pa je naslednji dan odstopil s položaja. Vodenje zdravstvenega ministrstva je začasno prevzel predsednik vlade Janez Janša.

Med vabljenimi na zaslišanje je tudi eden izmed direktorjev in solastnik podjetja Majbert Pharm Klemen Nicoletti, ki je bil na sejo vabljen že decembra lani, a se zaslišanja ni udeležil.

Zelena luč za uporabo kljub neustreznosti

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) je verifikacijo testov opravil šele po podpisu pogodbe. Kljub temu, da hitri testi niso dosegali tehničnih zahtev ministrstva za zdravje, razpisnih pogojev in kriterijev Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni, je nacionalni laboratorij na začetku lanskega leta odobril njihovo uporabo. Splošna občutljivost testov je bila 80-odstotna, medtem ko bi morala biti v skladu z razpisno dokumentacijo najmanj 90-odstotna.

Mednarodno priznana strokovnjakinja za javno zdravje s področja mikrobiologije Metka Paragi iz NLZOH je na zaslišanju pred parlamentarno komisijo povedala, da je o strokovnih pomislekih glede uporabnosti hitrih testov pisno obvestila tudi premierja Janšo, ki pa se na njeno pisanje ni odzval. Mikrobiologinjo so kasneje odpustili iz nacionalnega laboratorija.

Da hitri testi Majbert Pharma niso bili primerni, je na zaslišanju pred preiskovalno komisijo potrdila tudi Viktorija Tomič, vodja strokovne skupine za hitre teste na zdravstvenem ministrstvu.

hitri testi, Majbert Pharm
Damjana Nemeš
/

Sedem osumljencev

Postopek nakupa je pod drobnogledom Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Preiskovalci in celjski kriminalisti so sredi decembra na 12 lokacijah po državi izvedli hišne preiskave zaradi sumov kaznivih dejanj zlorabe položaja in oškodovanja javnih sredstev pri izvedbi javnega naročila. Posel po prepričanju tožilstva in policije sploh ne bi smel biti sklenjen, saj Majbert Pharm v času razpisa po neuradnih informacijah portala N1 ni imel poravnanih davčnih obveznosti. Kaznivih dejanj je osumljenih sedem ljudi, med katerimi naj ne bi bilo nekdanjega ministra Gantarja.

»V postopku javnega naročila je bila gospodarska družba izbrana kot najboljši ponudnik, čeprav ni izpolnjevala formalnih razpisnih pogojev iz javnega naročila,« so decembra sporočili s policije.

Povezave s SDS

Podjetje Majbert Pharm je prek več oseb povezano s stranko SDS. Lastnika podjetja sta Alan Amadej Eferl in Klemen Nicoletti, ki so jima v preteklosti očitali izvajanje piramidnih shem s prepričevanjem ljudi v nakup kriptovalut. Njun tesni sodelavec je nekdanji član podmladka SDS Luka Lah, ki je objavil posnetke z njihove zabave na Dunaju, po kateri so teste kitajskega proizvajalca z zasebnim letalom pripeljali v Ljubljano.

Rok Snežič, ki je zatrjuje, da je svetovalec Janeza Janše za področje davkov, je januarja lani trdil, da ne sodeluje z lastniki in direktorji podjetja Majbert Pharm. Portal Necenzurirano pa je nekaj dni kasneje razkril, da ima Nicoletti v Banjaluki podjetje Pe-Ni Group. Ustanovil ga je skupaj z Mariem Pejčićem, ki je leta 2019 na sodišču priznal rop banke v Cerkljah. Naslov podjetja Pe-Ni Group je enak naslovu, na katerem deluje množica podjetij nabiralnikov, ki jih je po ugotovitvah oblasti v BiH pomagal ustanavljati Snežič, je še poročal Necenzurirano.