Razjezili so jih ukrepi

V Franciji 78 tisoč učiteljev odkorakalo iz šol: uredite že ta nered!

L.J.
13. 1. 2022, 21.40
Posodobljeno: 13. 1. 2022, 21.46
Deli članek:

Na protestu so se jim pridružili tudi starši učencev, pri stavki pa so jih podprli večji sindikati.

Profimedia
Po ocenah sindikatov je stavkalo kar 70 odstotkov osnovnošolskih in 60 odstotkov srednješolskih učiteljev.

Po podatkih francoskega ministrstva za izobrazbo je stavkalo skoraj 40 odstotkov vseh osnovnošolskih in 25 odstotkov srednješolskih učiteljev. Šolski sindikati ocenjujejo, da je bilo število mnogo višje. Po njihovih podatkov naj bi jih med osnovnošolskimi učitelji stavkalo 75 odstotkov in med srednješolskimi 60.

Jezijo jih neprestano spreminjajoči se ukrepi

Francoski predsednik Emmanuel Macron se v javnosti pogosto pohvali s podatkom, da mu je z ukrepi proti novemu koronavirusu poleg visoke precepljenosti uspelo doseči tudi to, da so šole ostale odprte. A stavkajoči učitelji se z njim ne strinjajo. Francosko vlado obtožujejo, da prehitro spreminjajo ukrepe in da o njih neustrezno obveščajo učitelje. Slednji trdijo, da so na informacije o tem, kakšni ukrepi bodo veljali v šolah, pogosto izvedeli kar iz medijev. Prav tako obtožujejo francoskega predsednika vlade Jeana Castexa, da je pod pritiskom javnosti preveč poenostavil ukrepe za zajezitev koronavirusa, ki veljajo v šolah. V začetku tega tedna je namreč Castex naznanil, da bo vlada sprostila določene ukrepe. Staršem ni več treba takoj po otroka, ki je na testu za koronavirus pozitiven, prav tako pa so za otroke, ki so bili v rizičnem stiku, omilili pravila za testiranje. 

Učitelji ministra za izobraževanje pozivali k odstopu

Zaradi naraščajočega števila okužb in hkratnega neprestanega spreminjanja ukrepov je učiteljem onemogočeno poučevanje, prav tako pa je ogroženo njihovo zdravje, so zapisali v učiteljskem sindikatu Snuipp. Učitelji so na ulicah k odstopu pozvali ministra za izobraževanje Jeana-Michela Blanquerja.

Da bi pomiril napetosti, se je s sindikati s področja izobraževanja danes sestal predsednik vlade Castex, sestanka pa se je udeležil tudi Blanquer.